Türkiye-ABD Ticaret Ve Yatırım Anlaşması 10. Dönem Toplantısı Ankara'da Gerçekleştirilecek

Türkiye ile ABD arasında 1999 yılında imzalanmış olan Ticaret ve Yatırım Çerçeve Anlaşması (TIFA) 10. Dönem Toplantısı, 12-13 Eylül 2017 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek.

Ekonomi Bakanlığından yapılan açıklamaya göre, Türkiye ile ABD arasında 1999 yılında imzalanmış olan TIFA 10. Dönem Toplantısı 12-13 Eylül 2017 tarihlerinde Ankara’da gerçekleştirilecek. Söz konusu toplantıda Türk heyetine Ekonomi Bakanlığı Müsteşar Yardımcısı Hüsnü Dilemre, ABD heyetine ise ABD Ticaret Temsilci Yardımcısı Dan Mullaney başkanlık edecek. Toplantının temel amacı iki ülkenin ortak hedefi olan ticari ve ekonomik ilişkilerin daha da yukarı seviyelere taşınması için atılabilecek adımların geliştirilmesi ve değerlendirilmesi. ABD ve Türkiye arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerinin geliştirilmesi için büyük bir potansiyel olduğu hususunda genel bir mutabakat mevcut. Bu potansiyelin harekete geçirilmesi için kısa ve orta vadede iki ülke ticari ilişkilerinde yaşanan gelişmelerin ticarete olumsuz etkilerinin azaltılmasının yolları keşfedilecek. Uzun vadede ise iki ülke arasında ticaretin serbestleştirilmesi ve derinleştirilmesi için atılabilecek ilave adımlar değerlendirilecek. Bu kapsamda toplantı gündeminde ilk aşamada ABD tarafından demir çelik ürünlerinde Türkiye’ye uygulanan ve anılan ülkeye ihracatın önemli bir kısmını etkiler hale gelen korunma önlemleri ile ABD’de milli güvenlik gerekçesiyle demir-çelik ve alüminyum için sürdürülen soruşturmalardaki gelişmeler neticesinde giderek artan korumacı eğilimler yer alacak. Ayrıca siyah incir, taze nar, domates, kiraz, şeftali, kavun, biberin ABD’nin “Türkiye’den ithal edilebilir yaş-meyve sebze ürünleri listesi”ne dahil olması için devam eden teknik süreçlerdeki güncel durum da toplantıda ele alınacak konular arasında bulunuyor. Üçüncü ülkelerde gerçekleştirilecek projelere iki ülke Eximbank’larınca ortak finansman sağlanmasına yönelik mutabakatın hayata geçirilmesi de görüşülecek olan bir diğer husus.

Diğer taraftan Türkiye ihracatını yakından ilgilendiren ve ABD’de 2017 yılı sonunda süresi bitecek olan Genelleştirilmiş Tercihler Sistemi’nin (GTS) geleceğinin de toplantıda gündeme gelmesi bekleniyor. Suriyeli mültecilerin ekonomiye kazandırılması amacıyla dünyanın belli başlı gelişmiş ülkelerince mültecilere yönelik olarak küresel çapta bir tercihli ticaret düzenlenmesinin hayata geçirilmesi için yapılan çalışmalar da toplantı esnasında ele alınacak. Toplantıda ABD tarafınca fikri mülkiyet alanındaki gelişmeler, sağlık sektöründe yürütülen yerelleşme çalışmaları, veri transferi, teknoloji transferine yönelik faaliyetler, Türkiye’de uygulanan ilave gümrük vergileri, tarım ürünleri ticaretine ilişkin hususlar ile ürün güvenliği uygulamalarının gündeme getirilmesi bekleniyor.

Toplantı vesilesiyle ikili ilişkilerdeki hususların yanı sıra, küresel ticaret ortamına ilişkin gelişmeler ve beklentiler hakkında da görüş alışverişi yapılacak. Bu çerçevede müzakereleri bir süredir askıya alınmış olan, Türkiye’nin de dahil olduğu Dünya Ticaret Örgütü (DTÖ) Hizmet Ticareti Anlaşması’nın (TiSA) geleceği, Türkiye’nin de dahil olmayı hedeflediği ABD ile AB arasındaki TTİP müzakerelerine ilişkin beklentiler, OECD bünyesinde sürdürülen demir-çelik sektöründe dünya çapındaki kapasite fazlasına ilişkin çalışmalar ile Arjantin’de yapılacak olan DTÖ 11. Bakanlar Konferansı’nın gündemine ilişkin hususlar da 10. Dönem TİFA toplantısında ele alınacak olan küresel konular arasında yer alıyor.

Toplantı vesilesiyle iki ülke arasında ticari ve ekonomik ilişkilerdeki üst düzey diyalog mekanizmalarının işleyişi ele alınacak ve toplantı takvimleri belirlenecek. İki ülke arasında bakanlar düzeyinde toplanan Ekonomik ve Ticaret Stratejik İşbirliği Çerçevesi ve yine bu mekanizma içinde görev yapan İş Konseyi’nin 3. dönem tavsiye kararlarının ele alınacağı ortak toplantıya ilişkin hazırlık ve gelişmeler gözden geçirilecek. Toplantıda ABD tarafına ticari ve ekonomik ilişkilerin derinleştirilmesi ve serbestleştirilmesi için iki ülke arasında bir serbest ticaret anlaşmasının sonuçlandırılmasının hedeflenmesi gerektiği yönündeki görüş de aktarılacak.

Öte yandan, Türkiye-ABD ikili ticareti 2016 yılında 17,5 milyar dolara yükseldi. 2017 yılı sekiz aylık döneminde Türkiye’nin ABD’ye ihracatı 4,4 milyar dolar, Türkiye’nin ABD’den ithalatı ise 5,7 milyar dolar seviyesinde gerçekleşti. 2002-2016 döneminde Türkiye’de yapılan ABD kaynaklı doğrudan yatırımların kayıtlı değeri ise 11,2 milyar dolara ulaştı. Türkiye’de bin 742 adet ABD sermayesine sahip şirket faaliyet gösteriyor.
Kaynak: İHA