TMMOB Şehir Plancıları Odası Mağdur Etti İddiası

Serdar Arslan isimli vatandaş, TMMOB Şehir Plancıları Odasından gelen icra takibi nedeniyle mağdur olduğu iddiası ile Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) başvurdu. Arslan’ın durumunu inceleyen KDK, Şehir Plancıları Odası tarafından başvurucu hakkında başlatılan icra takibinin dayanaktan yoksun olduğu değerlendirmesinde bulundu.

İstanbul’da ikamet eden Serdar Arslan (42), mimarlık fakültesinden şehir plancısı olarak mezun. Mezun olduğu bölümün mesleğini hiç yapmayan ve başka meslekle uğraşan Arslan, TMMOB Şehir Plancıları Odası tarafından mağdur edildiği gerekçesiyle Kamu Denetçiliği Kurumuna (KDK) başvurdu. KDK, mesleki kayıt olmadığı ve hizmetlerinden faydalanmadığı, dolayısıyla ödenmemiş aidat bedellerinin iptal edilmesi ve icra takibinin durdurulması talebiyle gelen başvuruyu karara bağladı.

KDK’dan alınan bilgiler kapmasında başvurucu, TMMOB Şehir Plancıları Odasına kayıt başvurusunda bulunmamasına rağmen "aidat borçlarını ödemediği" gerekçesiyle kendisine Ankara’dan aidat borcu çıkarıldığını ve borcun icraya konulduğunu belirterek, aidat borçlarının silinmesi ve hakkında yürütülen icra takibi dosyasının kapatılması talebiyle kuruma başvurdu. Şikayet başvurusunu kabul eden KDK, meslek odasına kayıt için gerekli olan "Üye Bilgi ve Kayıt Formu"nda başvuranın ıslak imzası bulunmadığından ıslak imzanın kayıt için esaslı bir şart olduğu, bu nedenle de Şehir Plancıları Odası tarafından başvurucu hakkında başlatılan icra takibinin dayanaktan yoksun olduğu değerlendirmesinde bulundu. Islak imzanın varlığı ispat edilemediği sürece başvuranın Şehir Plancıları Odasına üyeliğinden söz edilemeyeceğinden, Şehir Plancıları Odası tarafından oda üyelik aidatı istenmesinin hukuka ve hakkaniyete aykırı olduğu ve bu nedenle başvurandan aidat talep edilmemesi gerektiğini belirten KDK, Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği (TMMOB) Ana Yönetmeliği’nin 114. maddesi ile Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası Ana Yönetmeliği’nin 71. maddesinde istifa şartı olarak hüküm altına alınan “o tarihe kadarki üyelik ödentilerinin tamamını ödemek” koşulunun yasal dayanaktan yoksun olduğu gerekçesiyle yönetmelik hükümlerinin gözden geçirilmesi gerektiği sonucuna ulaştı. Yaptığı incelemeler ve araştırmalar sonucunda KDK Serdar Arslan’ı haklı bularak, meslek odasına kayıt için gerekli olan "Üye Bilgi ve Kayıt Formu"nda başvuranın ıslak imzası bulunmaması nedeniyle başvuranın oda üyeliğinden söz edilemeyeceğinden, başvuran hakkında yapılan aidat talebine ilişkin işlemlerin geri alınması hususunda Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası Başkanlığına, istifa şartı olarak öngörülen üyelik ödentilerinin ödenmiş olması şartının yasal dayanaktan yoksun olması gerekçesiyle yönetmelik hükümlerinin gözden geçirilmesi yönünde Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Başkanlığına ve Türk Mühendis ve Mimar Odaları Birliği Şehir Plancıları Odası Başkanlığına tavsiyede bulunulmasına karar verdi.
Kaynak: İHA