Mısır, İnsan Hakları İzleme Örgütü Sitesini Engelledi

Mısırlı yetkililerin keyfi tutuklamalar yaptığı, insan kayıpları ve ülke hapishanelerinde sistematik işkence uyguladıkları yönünde rapor yayınlayan İnsan Hakları İzleme Örgütünün internet sitesinin Mısırlı yetkililer tarafından engellendiği bildirildi.

İnsan Hakları İzleme Örgütü “Biz burada akıl almaz işler yapıyoruz” başlığı altında daha önce tutuklanan 19 kişinin anlattıklarına dayanarak Mısırlı yetkililerin keyfi tutuklamalar yaptıkları, işkence uyguladıkları şeklinde bir rapor yayınlamıştı. Mısır Dışişleri Bakanlığı, İnsan Hakları İzleme Örgütünün raporunun son yıllarda ülkede insan hakları konusundaki gelişmeleri görmezden geldiği ve ülkenin imajını kötülediğini ileri süren bir açıklama yaptı. Dışişleri Bakanlığı sözcüsü Ahmet Ebu Zeyd, “Bu rapor böyle kuruluşların, kendilerini finanse eden ülkelerin istekleri doğrultusunda önyargılı olarak ülke adını kötüye çıkaracak bir seri karalama kampanyasının bir halkasıdır” dedi.

Merkezi ABD olan İnsan Hakları İzleme Örgütü, yayınladığı raporda Mısır’da hükümet karşıtı sanıklara karşı sistematik işkence uygulandığını rapor etmişti. Kuruluşun Kuzey Afrika’dan Sorumlu Direktör Yardımcısı Joe Stork, Mısırlı yetkililerin işkence olaylarının kötü subayların kişisel uygulamaları olduğunu söylediklerini ancak İnsan Hakları İzleme Örgütünün bunun aksini ispat ettiğini söyledi.

Kaynak: İHA