Sakarya'da FETÖ/PDY Davası

FETÖ/PDY soruşturmaları kapsamında haklarında 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan dava açılan aralarında KHK ile kapatılan Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneği üyesi öğretmen, esnaf ve çiftçilerle 4 emniyet mensubunun da bulunduğu biri tutuklu 44 sanığın yargılanmasına devam edildi Mahkeme heyeti, tutuklu sanığı adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliye etti.

Sakarya'da Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması'na (FETÖ/PDY) yönelik soruşturma kapsamında haklarında dava açılan biri tutuklu 44 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Sakarya 4. Ağır Ceza Mahkemesi'ndeki duruşmada, bazı tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu. Sanık Göksen İnal ise duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden, Ses ve Görüntü Bilişim Sistemi'yle (SEGBİS) katıldı.

İki celse arasında gelen belgelerin zapta geçirildiği duruşmada avukatlara söz verildi.

Tutuklu sanık İnal'ın avukatı Cem Doğaç, müvekkilinin 'ByLock' kullanıcısı olduğu yönündeki iddiaları kabul etmediklerini söyledi.

Daha önce yaptıkları savunmaları tekrarladıklarını belirten Doğaç, 'Dosyada yakalamalı sanık vardır, ne zaman yakalanacağı belli değildir. Müvekkilim bir yılı aşkın süredir tutukludur, delil karartma şüphesi yoktur. Tahliyesini talep ediyoruz.' dedi.

Sanık İnal da 400 günü aşkın süredir tutuklu bulunduğunu, ailesinin mağdur olduğunu aktararak, tahliyesini talep etti.

Tutuksuz sanık ve avukatları da şu aşamada bir taleplerinin olmadığını dile getirerek, duruşmalardan varestelerini istedi.

Duruşmada görüşü sorulan cumhuriyet savcısı, tutuklu sanığın bu halinin devamına karar verilmesini ve dosyadaki eksik belgelerin tamamlanmasını talep etti.

Tutuklu sanık Göksen İnal'ın adli kontrol ve yurt dışı çıkış yasağı şartıyla tahliyesine, 'ByLock' trafik bilgisi ve haberleşme içeriğinin İl Emniyet Müdürlüğü'nden istenmesi için müzekkere yazılmasına, hakkında yakalama kararı bulunan firari sanığın infazının beklenmesine karar veren mahkeme heyeti, dosyadaki eksik belgelerin tamamlanması için duruşmayı erteledi.

- İddianameden

Sakarya Cumhuriyet Başsavcılığı'nca hazırlanan ve 4. Ağır Ceza Mahkemesi'nce kabul edilen iddianamede, Kanun Hükmünde Kararname ile (KHK) kapatılan, aralarında Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneği üyesi öğretmen, esnaf ve çiftçiler ile 4 eski emniyet mensubunun da bulunduğu 44 sanık hakkında 'silahlı terör örgütü üyeliği' suçundan 7 yıl 6'şar aydan 15'er yıla kadar hapis cezası isteniyor. İddianamede ayrıca emniyet mensubu sanıklar hakkında 'anayasayı ihlal' suçundan ağırlaştırılmış müebbet hapis cezası talep ediliyor.

Kocaali Eğitim Gönüllüleri Derneği'nin 23 Temmuz 2016'da KHK ile FETÖ/PDY ile bağlantısı ve irtibatı nedeniyle kapatıldığı ve dernekte arama yapıldığı belirtilen iddianamede, aramada FETÖ/PDY'nin finans ayağında bulunan, örgütün adam kazanma ve propaganda amacıyla kullandığı birçok kitap, dergi, gazete ve doküman ele geçirildiği kaydedildi.

İddianamede, Kocaali ilçesine ait 2014 Cumhurbaşkanlığı Seçimine ilişkin sandık sonuç tutanaklarının ele geçirilmesiyle derneğin kuruluş amacı dışında faaliyette bulunduğunun belirlendiği belirtilerek, sanıkların eylem, strateji ve amacı doğrultusunda 'FETÖ/PDY silahlı terör örgütü' ile süreklilik, çeşitlilik ve yoğunluk arz eden organik bağlantı içerisinde bulundukları ve bu şekilde örgütün hiyerarşik yapısına dahil olarak üzerilerine atılı suçları işlediklerinin anlaşıldığı ifade edildi.

Kaynak: AA