Sarı Altın Beyaz Gelinlik Giydi

Manisa’nın dünyaca ünlü Sultaniye üzümleri beyaz kanaviçelerle örtü altında korumaya alındı. Bağ bozumunun başladığı Manisa’da üzümlerini koruma altına alan üreticiler aralık ayına kadar hasada devam edeceklerini belirtirken, beyaz örtü altındaki bağların havadan görüntüsü ise büyüledi.

Sarı Altın Beyaz Gelinlik Giydi
Manisa’nın Sarıgöl ilçesindeki beyaz kanaviçelerle koruma altına alınan üzüm bağlarının havadan görüntüsü yemyeşil ovanın nasıl beyaz gelinliğe büründüğünü ortaya çıkardı. Sonbahar aylarının başlaması nedeniyle üzüm bağlarının örtülerle koruma altına alındığı Sarıgöl’de dünyaca ünlü çekirdeksiz Sultaniye üzümünün hasadı aralık ayına kadar devam edecek.

Aralık ayına kadar korunabiliyor

Ürünlerini korumak için örtü altına aldıklarını belirten üretici Mehmet Kocatürk, “Örtünün maliyeti bize dekar başına bin 200, bin 300 TL. Bu yöntemle üzümlerimiz aralık ayına kadar dallarında korunabiliyor. Bu yöntem sayesinde aralık ayında da çekirdeksiz Sultaniye üzüm taze olarak yenilebiliyor ama bu bize maliyetli. Bu bağın bu hale gelene kadar belirli bir masrafı var. Bir de üzerine bu örtü masrafı biniyor. Hep sıkıntı yani. Bu örtüler katkılı malzemeden yapılıyor. Bu örtülerin bin lira olanı da var 2 bin lira olanı da var. Millet 2 bin lira olanı alamıyor zaten bu örtülen örtüler de imkansızlıktan alınıyor” dedi.



2017’den umutlular

İlçelerinin Türkiye’de üzümde söz sahibi olduğunu belirten Sarıgöl Ziraat Odası Başkanı Ali İhsan Ülgen ise “Bağlarımızın hasadı yaklaştı. Bağlarda hasat başladı ama daha ovamızda hasat başlamadı. Ova bağındayız ve üzümlerin hala olması için biraz daha zamana ihtiyacı var. Ama kırlarda ve örtü olmayan bağlarımızda hasat şu anda yapılıyor. Piyasadan 2016 yılına göre 2017’de daha umutluyuz. Geçen sene yaşanan uçak krizi ilçemizde büyük bir sıkıntı oluşturdu. Bu sene bu sıkıntı çözüldü ve bütün firmalarımız çalışıyor” ifadelerini kullandı.

350 bin ton örtü altında

Sarıgöl’de 192 bin dönüm tarım arazisi olduğunu ve bunun 110 bin dönümlük alanının kayıtlı üzüm bağı olduğunu, 5-6 bin dönüm de kayıt altında olmayan üzüm bağı olduğunu anlatan Ülgen, “110 bin dönümlük kayıt altındaki bağın 105 bin dönümü dünyaca ünlü Sultaniye üzümü, 5 bin dönümü de diğer çeşit üzümlerden oluşuyor. Bağlarımızdaki ağırlık Sultaniye üzümüdür. 90 bin dönüm bağımızda da koruma amaçlı örtü kullanıyoruz. 20-25 bin dönümlük bağımızda da örtü yok. Örtüsüzlerde hasat başladı.

Örtülü olanlarda hasat ay sonunda başlayacak, aralık ayının 10’unda bitecek. Biz üzümümüzü pahalı satmak için örtü altına almıyoruz, biz üzümümüzü koruyoruz. Artık yaz bitti sonbahardayız. Yağmur yağabilir, sabahları çiğ yağabilir. Biz örtümüzü örtüyor, malımızı koruma altına alıyoruz. Buradan şu anda 350 bin ton malımız örtü altında beklemektedir. Kanaviçe dediğimiz örtüler genelde yerli malı ve Gaziantep, Adana, Balıkesir tarafından yapılıyor. Bir topu bin lira civarında. 500 metre boyu, 2 metre eni var. Yani bin metrekaresi bin lira. Bunun örtmesi de para, toplaması da para. Bu örtünün 2 yıl ömrü var. Sarıgöl’de 90 bin dönüm bağı örtünce bir dönüm yere 700 metrekare ediyor. Bunu mecburen kullanıyoruz, başka çaremiz yok. Devlet buna da teşvik vermeli. Örtüye teşvik vermeli. Devletimizin tarıma destek vermesi lazım. 2017 yılında tarım çok sıkıntılı gidiyor Sarıgöl’de gerçi Türkiye’de de durum aynı. Mazot pahalı, ucuz mazot her seçim söyleniyor ama gerçekleşmedi bir türlü. Çiftçiye ucuz mazot kullandıramadık. Örtü pahalı, ilaçlama pahalı, gübreleme pahalı. Bunların girdisi çok yüksek hep dövizle giriyor bunların çoğu ülkeye. Biz çok zor durum yaşıyoruz” dedi.

Kaynak: İHA