Kurban Bayramı'nın Fenomeni İHA'ya Konuştu

Kocaeli’nin Kandıra ilçesinde kestiği kurbanın iskeletini bozmadan etlerini ayıran ve sosyal medyaya yüklediği fotoğrafla fenomen olan Orçun Maviş, "Kimisi çok rahatsız oldu, kimisi çok beğendi. Birçok yerden olumlu veya olumsuz tepki aldık. Bir üniversitenin antropoloji bölümündeki arkadaşlar iletişim kurdu ’Bizim için böyle bir çalışma yapar mısınız?’ diye” dedi.

Kurban Bayramı'nın Fenomeni İHA'ya Konuştu
Kurban Bayramı’nda kestiği dananın iskeletini bozmadan etlerini ayırarak çektiği fotoğrafı sosyal medyaya yükleyen ve fenomen haline gelen Orçun Maviş, İHA’ya konuştu.

Kandıra’da süt üretim çiftliği işletmeciliği yapan Maviş, daha önce de benzer bir çalışma yaptığını belirterek, kesimi tamamen İslami usullere göre tamamladığını ifade etti.

Kesimin tamamlanmasının ardından hayvandan kalan iskelet ile bir yakınının olduğu fotoğrafı sosyal medya hesabına yükledikten sonra hızla yayıldığını anlatan Maviş, olumlu tepkilerin yanında olumsuz eleştiriler de aldığını söyledi.

Sosyal medyadan kendisini eleştirenlere verdiği esprili cevapları yine sayfasında paylaşan Maviş, bir üniversitenin antropoloji bölümü yetkililerinin de kendisinden benzer bir çalışmayı deneylerinde kullanmak için istediklerini dile getirdi.

"İslami usullere göre kestik, eklemlerine zarar vermedik"

Kurbanı iskeletini bozmadan kesme fikrini anlatan Orçun Maviş, "Bunun bir benzerini ben iki yıl önce yapmıştım. O zamanki bu kadar teferruatlı değildi. Onu da insanlar gördü. Biraz onların yönlendirmesi, biraz da kendi isteğimle bunu daha önce planlamıştım. Özellikle bayramın 3. gününe bıraktım daha rahat bir gün olması dolayısıyla. Hayvanın kesiminde herhangi bir problem yok. Normal İslami ve insani usullere uygun olarak standart bir şekilde hayvan kesildi, yüzüldü, ondan sonra askıya alındı. Askıya alındıktan sonra bunun etlerini kemiklerinden düzgün bir şekilde ayırdık. Bunu yaparken sadece eklemlerine zarar vermedik. Bunun dışında yaptığımız herhangi bir şey yok" dedi.



"Bir üniversite dersleri için benzer çalışma istedi"

Kesimin ardından sosyal medyada paylaştığı fotoğrafların hızla yayıldığını belirten Maviş, "Kimisi çok rahatsız oldu, kimisi çok beğendi. Birçok yerden olumlu veya olumsuz tepki aldık. Nasıl yaptığımı soranlar oldu. Bir üniversitenin antropoloji bölümündeki arkadaşlar iletişim kurdu ’Bizim için böyle bir çalışma yapar mısınız?’ diye. İlerleyen günlerde onlar için farklı hayvan türlerinde onlar için böyle bir çalışma yapacağız" diye konuştu.



"Olumsuz eleştiri yapanlar sonradan özür diliyor"

Sosyal medyadan olumlu ve olumsuz eleştiriler aldığını ifade eden Maviş, "Şunu farkettim. İnsanlar bu işleri bilmiyor ve olumsuz tepki göstermeyi yetenek zannediyorlar. Hayvanın boynunu kesmediğimi düşünen de, canlı canlı derisini yüzmüş diyene kadar birçok insan var. Sonra bir de sosyal medya ulema takımı da var. Onlar da dini yorumlar yapıyor. İşte ’O kurban kabul olmaz’, ’Onun eti yenmez’ gibisinden yorumlar yapıyorlar. Çok fazla yorum var. Hepsine yetişemesem de önemli kısmına cevap verdim. Birçoğu sonradan mesajlarda özür diledi" şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA