Aydın'da 'Bindallı' Yoğun İlgi Görüyor

Aydın’ın Efeler ilçesinde yörenin geleneksel giyimlerinden olan “Bindallı” kıyafetlerine yoğun ilgi olduğu bildirildi.

Aydın'da 'Bindallı' Yoğun İlgi Görüyor
Efeler’in en eski yerleşim yeri olan Ramazanpaşa Mahallesi Ayakkabıcılar çarşısında her çeşit bindallı kıyafetlerine rastlanırken özellikle genç kızlar yoğun ilgi gösteriyor.

Aydın’da yıllardır ailece bindallı kıyafetleri üzerine esnaflık yaptıklarını belirten Murat Çolak, bölgede buğday hasadın ardından incir hasadının da başlamasıyla bindallı giyim sektöründe bir hareketliliğin yaşandığını söyledi.



En çok köylü ve üretici kesimden bindallı kıyafetlerine yoğun talep olduğunu ifade eden Çolak, “Şu anda bindallı sektörün hareketli olduğu zamanıdır. Bölgede incir hasadı başladığı için bu alanda üründen gelen gelir ile düğün hazırlıkları yapılmaktadır. Bundan sonrada devam edecektir. Aydın da Eylül ve Ekim ayları hasadın en kuvvetli olduğu zamanlardır. Köylü ve üretici çiftçilerimizin para ile en çok haşir neşir olduğu dönemlerdir. Bindallı da hareketlilik bundan sonraki süreçte daha da artacaktır. Bindallı kıyafeti Aydın yöremizde daha çok Yörük kıyafeti olarak geçiyor ama şu anda her şey modernleşti ve değişik bindallı kıyafetlerimiz var. Önceden üç etekli bindallı, şalvarlı bindallı vardı ve bu Aydın yöremizin kültürüne has olduğu için tutuluyordu. Ama şu anda kataloglarımız var farklı firmaların ürünleri var. Çok farklı renklerde bindallıları var. Önceden bindallıyı köylü önemseyip giyerdi. Ama şimdi artık bindallıyı giymeyen bir kesim yok ve herkes giyebiliyor. Düğünlerde, kına gecelerinde ve sünnet günlerinde bindallı kıyafeti makul fiyatlarda olduğu için de artık her kesimden özellikle genç kızlar yoğun ilgi gösteriyor” diye konuştu.

Kaynak: İHA