Seyitgazi'nin Kurtuluşu Coşkuyla Kutlandı

Seyitgazi’nin düşman işgalinden kurtuluşunun 95’inci yıldönümü ile Seyyid Battal Gazi’yi Anma ve Seyitgazi Belediyesi 100’üncü yıl etkinlikleri törenle kutlandı.

Seyitgazi'nin Kurtuluşu Coşkuyla Kutlandı
Tören, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulması, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başladı.

Törende Seyitgazi Kaymakamı Ramazan Cankaloğlu, Odunpazarı Belediye Başkanı Kazım Kurt, Eti Maden Kırka Bor İşletme Müdürü Ersan Ayten, Et ve Süt Kurumu Genel Müdürü Ethem Kalın, Belediye meclis üyeleri, mahalle muhtarları, sivil toplum kuruluşları ve çok sayıda vatandaş hazır bulundu.

"Seyitgazi hep bağımsızlıktan yana olmuştur”

Seyitgazi halkının hep bağımsızlıktan ve millî kuvvetlerden yana yer aldığını ifade eden Seyitgazi Belediye Başkanı Hasan Kalın, "Biz Türk milleti olarak, istiklal ve bağımsızlığın anlamının ne kadar büyük olduğunu bilen ve bu uğurda canlarını seve seve veren bir ecdadın torunlarıyız. Bu aziz topraklar, Anadolu irfanıyla Seyyid Battal Gazilerle, Sücaaddin Velilerle, Himmet Babalarla, Üryan Babalarla, Melik Gazilerle, Göknebi Sultanlarla, Ahmet Üryanlarla yoğrulmuştur. Anadolu irfanıyla yoğrulan aziz topraklarda yetişen yiğitler de 1 Eylül 1922’ de Seyitgazi’nin kurtuluşuna vesile olmuş, düşmanı buradan defetmiştirler. Kurtuluş Savaşına özel taburu ile katılan Seyitgazi’nin kahramanlık mücadelesi 1 Eylül 1922’de Seyitgazi’mizin kurtuluşu ile şahlanmıştır. Biz geçmişimizi bilmezsek gelecekten bahsetmemiz asla mümkün olamaz. Kurtuluş ruhu bu topraklardan hiç eksik olmadı. En ufak bir düşman tehlikesine karşı dahi hiçbir zaman gözünü kırpmadan 15 Temmuz’da olduğu gibi yine tankların, düşmanın karşısına çıkarak bu vatanı korudu. Bu aziz millet bu kahramanlıkları asla unutmayacak, asla bu aziz toprakları hiç kimseye yar etmeyecektir. Bu ruhun bitmemesi için gelecek nesillerimize bu toprakların nasıl fethedildiğini, düşmanlardan nasıl kurtulduğunu anlatmaya devam edeceğiz. Bu kurtuluş gününe vesile olan o günün Belediye Başkanı değerli büyüğümüz Sabri Ünal’a da tekrar Allah’tan rahmet diliyorum. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü, onunla gönül birliği eden silah arkadaşlarını, bu cennet vatanın uğruna canlarını feda etmiş aziz şehitlerimizi, gazilerimizi en derin saygı ve hürmetlerimle anıyorum" diye konuştu.

Kurtuluş günü kapsamında Bozüyük Ertuğrul Gazi Derneği Seymen Ekibi’nin seslendirdiği ‘Kahramanlık Türküleri’ kurtuluş coşkusunu arttırdı. Seyitgazililerin yoğun ilgi gösterdiği törende sahne alan Kırka Efelerinin zeybek gösterisi büyük beğeni topladı. İzleyenleri, Kütahya Evliya Çelebi Mehter Takımı’nın söyledikleri marşlar milli ve manevi duyguları coştururken, gösteri hem çocuklar hem de vatandaşlar tarafından yoğun ilgi gördü.

Battalgazi’nin süvarileri Seyitgazi’de

Seyitgazi’nin Kurtuluş günü etkinlikleri kapsamında Battalgazi’nin Süvarileri-Ertuğrulgazi Atlı Spor Kulübü Korteji heyecanla izlendi. Battalgazi’nin diyarında dörtnala koşan atları akıllara Battal Gazi’nin kendi gibi kahraman, dillere destan atı Aşkar’ı getirdi. Öte yandan Meydanı dolduran vatandaşlar bu güzel gösteriye alkışlarla karşılık verdiler.
Kaynak: İHA