Özbekistan Ve Kırgızistan'dan Açıklama Açıklaması 'Ülkelerimiz Arasında Halledilemeyecek Sorun Kalmadı'

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev ve Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev gerçekleştirdikleri görüşmenin ardından iki ülke arasında halledilemeyecek hiçbir sorun kalmadığını belirtti.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in daveti üzerine Kırgızistan’a giden Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev’in iki günlük devlet ziyareti sona erdi. İki ülke Cumhurbaşkanları, Bişkek’te yaptıkları görüşmenin ardından basın toplantısı düzenledi.

Bu görüşmenin tarihi bir görüşme olduğunu vurgulayan Özbekistan ve Kırgızistan Cumhurbaşkanlarının yaptıkları açıklamada iki ülke arasında hiç bir sorun ve anlaşmazlık kalmadığını belirtti.



“Halledilemeyecek hiç bir sorun yok”

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev yaptığı konuşmada, “Ülkelerimiz arasında halledilemeyecek hiçbir sorunun olmadığına bügün bir kere daha emin olduk. Şavkat Mirziyoyev, iktidara geldikten sonra Özbekistan’ın bölgedeki ülkelerle dostluk ve kardeşlik bağlarını güçlendirdi. Orta Asya’nın coğrafi merkezi olan Özbekistan, artık siyasi ve ekonomik merkeze dönüşmekte” dedi.



“Her iki ülke için faydalı olan her şeye varız”

Özbekistan Cumhurbaşkanı Şavkat Mirziyoyev iki komşu ve kardeş ülke arasındaki ilişkileri değerlendirirken, ünlü Kırgız yazarı Cengiz Aytmatov’un “Özbek ve Kırgız halkları aynı kandan gelen, ayni dilde konuşan bir millettir” sözlerini dile getirdi. Özbekistan’ın Kırgızistan’da inşaatı süren Kambarata hidroelektrik santralı yapımına karşı olmadığını, bu projede yer almak istediğini belirten Mirziyoyev, “Her iki ülke için faydalı olan her şeye varız. Bu santral ülkelerimiz için çok gerekli” diye ekledi. Özbekistan Cumhurbaşkanı, su meselesinde ve Andican-Oş-Kaşgar (Özbekistan-Kırgızistan-Çin) otobanı yapımı konusunda da anlaşmaya varıldığını açıkladı.

İki ülke arasındaki ortak sınırın tespiti üzerine yapılan çalışma sonrası uzlaşma sağlanan yüzde 85’i oluşturan kısma ilişkin Özbekistan-Kırgızistan Devlet Sınırı Anlaşması imzalandı. Ayrıca, Özbekistan ve Kırgızistan arasında çeşitli alanlarda işbirliği anlaşmaları, iki ülke sınır vilayetleri arası işbirliğine ilişkin protokoller, Özbek ve Kırgız Parlamentoları arası memorandum imzalandı.

Kırgızistan Cumhurbaşkanı Almazbek Atambayev’in Ekim 2017’de Özbekistan’a gerçekleştireceği ziyarete kadar, Özbekistan-Kırgızistan Devlet Sınırı tespiti konusu tamamen kapanacağı bildirildi.

Kaynak: İHA