Gaziantep'te FETÖ'nün Darbe Girişimine İlişkin Dava

Aralarında darbe girişiminin ardından tutuklanan dönemin 106. Topçu Alay Komutanı eski albay Çelebi'nin de bulunduğu, çoğu meslekten çıkarılan 13'ü tutuklu 35 sanığın yargılanmasına devam edildi

Gaziantep'te Fetullahçı Terör Örgütü'nün (FETÖ) 15 Temmuz darbe girişimine ilişkin davada, İslahiye ilçesindeki 106. Topçu Alay Komutanlığındaki eylemlere ilişkin çoğu meslekten çıkarılan 35 askerin yargılanmasına devam edildi.

7. Ağır Ceza Mahkemesinde görülen duruşmaya dönemin 106. Topçu Alay Komutanı eski albay Turgut Çelebi'nin de aralarında bulunduğu 13'ü tutuklu 35 sanık, avukatları ve yakınları katıldı. Duruşmada, Başbakanlık temsilcisi avukat da hazır bulundu.

Duruşmada savunma yapan tutuklu sanık Çelebi, askeriyede her olayın içtimayla başladığını belirterek, sözde sıkı yönetim emrinin gelmesiyle de personeli göreve çağırdığını, toplantı yaptığını anlattı.

Kolluk Kuvvetlerini Toplumsal Olaylarda Destekleme (KOKTOD) tedbirleri alınması talimatı verdiğini kaydeden Çelebi, mühimmat alınmadığını ve alayda kanunsuz bir eylemin bulunmadığını, bu nedenle suçsuz olduğunu öne sürdü.

Eski yüzbaşı tutuklu sanık Şamil Topal da toplantıya çağrıldığında içeriğinden bilgisi olmadığını belirterek, toplantıda alay komutanının mühimmatlı bir şekilde içtima yapılması talimatını verdiğini söyledi.

Bu emir karşısında kendisinin astlarına mühimmat alınmamasını söylediğini öne süren Topal, darbe girişimine karşı tavır içerisinde olduğunu belirtti.

Mahkeme Başkanı Ercan Kumhak'ın sanığın astlarına hükümetin başarısız olduğunu, bu nedende TSK'nın yönetime el koyduğunu, oluşumun başında da Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar'ın bulunduğunu söylediği yönünde tanık beyanlarını hatırlatması üzerine Topal, 'Ben o gün en kötü hükümetlerin bile darbeden daha iyi olduğunu söyledim ama tanık yanlış anlamış.' dedi.

Tutuklu sanık eski yarbay Özgür Öztürk, alay komutanının emriyle birim amirleri olan komutanları topantıya çağırdığını ancak o an içeriğin ne olduğunu bilmediğini iddia etti.

Toplantı sonrası alay komutanın emriyle emniyeti aradığını bildirdi. Kışla çevresinde vatandaşların toplanmasıyla ilçe emniyet müdürünü arayarak kışlaya çağırdığını ifade eden Öztürk, amaçlarının darbe girişimi olmadığını, tam tersine emniyetin alınmasını sağlamak olduğunu öne sürdü.

Öztürk, 'Kanlı terör örgütüyle hiç bir bağlantım yoktur. Suçsuzum.' dedi.

Eski yüzbaşı tutuklu sanık Bülent Avcı da 15 Temmuz'dan 3 gün önce kışlaya katıldığını belirterek, 15 Temmuz günü mesaiye çağrıldığını ve toplantıya katıldığını anlattı.

Toplantıda anlam veremediği gelişmelerin yaşandığını aktaran Avcı, 'Alay komutanı Çelebi, tabur komutanı olmam vesilesiyle Zırhlı Personel Taşıyıcı (ZPT) ve araç sayısını sordu. Bilemediğim için panikledim. Sonra KOKTOD düzeni alınması emredildi.' diye konuştu

Araya giren Başkan Kumhak, sanığa, 'Gelen emri hiç sorgulamadın mı? Komedi dans üçlüsünden gelen bir emir. Devletin böyle bir resmi kurumu mu var?' diye sordu.

Sanık Avcı, kışlada yeni olduğu için müdahale edemediğini öne sürdü.

Duruşmaya tutuklu bulunduğu cezaevinden Ses ve Görüntülü Bilişim Sistemi (SEGBİS) aracılığıyla bağlanan eski uzman çavuş Zeki Özcan, söz konusu toplantıya katılmadığını, üstlerinden konusu suç teşkil eden bir emir almadığını ve altlarına böyle bir emir iletmediğini ifade ederek suçsuz olduğunu iddia etti.

Duruşmaya ara verildi.
Kaynak: AA