Başkan Özkan'dan Kentsel Dönüşüme İlişkin Açıklama

Diyarbakır’ın Sur ilçe Belediye Başkan Vekili Bilal Özkan, Alipaşa ve Lalebey mahallelerinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına yönelik yaptığı açıklamada, "2008 yılında dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi, TOKİ ve valilik arasında bölgede daha insani bir yaşamı tesis etme adına kentsel dönüşüm protokolü imzalanmıştır. Yani bugün bağırıp çağırarak, halkı kışkırtmaya çalışarak gündemi meşgul edenler bu protokolde imza sahibidirler" dedi.

Başkan Özkan'dan Kentsel Dönüşüme İlişkin Açıklama
Sur Belediye Başkan Vekili Bilal Özkan, Alipaşa ve Lalebey mahallerinde devam eden kentsel dönüşüm çalışmalarına ilişkin basın toplantısı düzenledi.

Belediye makamında gazetecilere bilgi veren Özkan, Diyarbakır’ın Anadolu’da İslam’ın ilk beldesi olduğunu söyledi.

Diyarbakır’ın İslam’ın 5. Harem-i Şerif’ini kucağında barındırdığını aktaran Özkan, İslam ve Türk medeniyetinin çok önemli bir merkezi olan ve ilelebet de öyle kalacak olan kentin, uzunca bir süre terör belasının yıkım, yakım ve saldırılarına maruz kaldığına dikkat çekti. Özkan, "İşte o yıkım ve yakımın müsebbibi olan, vatandaşların evlerini zorla işgal edip duvarları kıran, hendekler kazan, 66 güvenlik mensubumuzu şehit eden ve sonunda belasını bulan bölücü terör örgütü ve onun gerek sivil toplumdaki gerekse siyasi alandaki uzantıları, Alipaşa ve Lalebey mahallelerimizdeki kentsel dönüşüm çalışmalarımızı, bir mağduriyet algısına çevirmeye gayret etmektedirler. Öncelikle bilinmelidir ki, yıkımın, yakımın ve yoksulluğun yegane müsebbibi bölücü, hain ve halk düşmanı PKK terör örgütü ve onun gerek sivil toplumdaki gerekse siyasi alandaki uzantılarıdır" dedi.



"Hendek teröründen zarar gören halkımıza kira yardımları yapıldı"

Devletin her zaman halkının yanında olduğunu ifade eden Özkan, "Devletimiz yaraları sarıcı ve sahiplenici olmuştur. Hendek teröründen zarar gören vatandaşlarımıza -ki toplamda 3 bin 217 ailedir- yapılan aylık biner lira kira yardımı, taşınma ve eşya yardımları, sosyal ve psikolojik destek faaliyetleri bunun en güzel örneğidir. Devletimiz bu süreçte gece gündüz demeden vatandaşının yanında olmuştur ve olmaya da devam edecektir. Bir dipnot olarak belirtmek gerekirse yapılan sosyal yardımlar yaklaşık 100 milyon lirayı bulmuştur. Yine Sur’un imarına devletin harcayacağı toplam rakam 2 milyar lirayı bulmaktadır. Vatandaşına kıymet vermeyen bir devlet bu kadar yatırım yapar mı cevabını hainler versinler" diye konuştu.



"Kentsel dönüşüm projesi 2008 yılında imzalandı"

Alipaşa ve Lalebey mahallelerindeki kentsel dönüşüm ile ilgili de konuşan Özkan, şöyle devam etti:

"Tüm kamuoyunun da bildiği üzere 2008 yılında dönemin Diyarbakır Büyükşehir Belediyesi, Sur Belediyesi, TOKİ ve valilik arasında bölgede daha insani bir yaşamı tesis etme adına kentsel dönüşüm protokolü imzalanmıştır. Yani bugün bağırıp çağırarak, halkı kışkırtmaya çalışarak gündemi meşgul edenler bu protokolde imza sahibidirler. Bu çerçevede TOKİ tarafından tespitler yapılmış, acele kamulaştırma kararı alınarak tespit edilen bedeller eksiksiz olarak vatandaşlarımızın hesaplarına yatırılmıştır. Taşınmaları için vatandaşlarımıza makul süre verilmiş ve bu süre de birçok kere uzatılmıştır. Yine kaymakamlığımızca taşınan vatandaşlarımıza 500 lira taşınma yardımı, aylık 500 lira da kira yardımı yapmaktayız. Yani, vatandaşımızla bu noktada asla bir sorunumuz olmayıp her konuda mutabık durumdayız. Tekrardan ifade ediyorum, biz insanı yaşat ki devlet yaşasın ilkesini yönetim anlayışımıza şiar edinmiş durumdayız. Ancak burada sözde direniş görüntüsü oluşturmaya çalışmakla beraber başarılı olamayan terör örgütünün uzantılarına asla fırsat verilmeyecektir. Devletimiz bu çalışmayı takvimi içerisinde bitirmeye kararlıdır. Yine aynı bölgede ve surun tamamında oluşacak yeni yaşam alanları içerisinde Surlu, Diyarbakırlı hemşehrilerimizin güven ve huzur içerisinde yaşamasını sağlama noktasında tam ve kesintisiz irade sahibidir. Ben buradan sağduyu içerisinde çalışmalarımıza destek veren tüm vatandaşlarımıza şükranlarımı arz ediyorum. Onlar biliyorlar ki yapılan bu çalışmaların tamamı sur halkının huzur ve refahı için."
Kaynak: İHA