Barodan Yargıya Öneri

Ordu Barosu Başkanı Av. Haluk Murat Poyraz, yargı mekanizmasında bazı değişiklikler yapılması gerektiğini söyledi.

Poyraz, yaptığı açıklamada demokrasi ile yönetilen ülkelerde, demokrasinin varlığının ancak hukuk devleti olunup olunmadığı ve hukukun üstünlüğünün sağlanıp sağlanmadığı ile ölçüldüğünü belirtti.

Adalete güven endeksinin son yıllarda düşük seviyelerde seyrettiğini savunan Poyraz, Ordu Barosu alarak bazı önerilerde bulundu. Poyraz, şu hususları dile getirdi:

“Hakimlik ve savcılık mesleğine kabul, tayin ve terfilerde inanış, siyasi görüş, yaşam tarzı ayrımı yapılmaksızın hakkaniyet ve liyakat prensiplerine uyulmalıdır. Başta devlet yöneticileri ve siyasiler olmak üzere, yargının bağımsızlığı ve tarafsızlığını zedeleyecek eylem ve söylemlere son verilmeli, yargı mensuplarının rahat çalışma imkanı sağlanmalıdır. Ceza hukukunun temel ve evrensel prensipleri olan, savunma hakkının kısıtlanmaması, masumiyet karinesi, şüpheden sanığın yararlanması, suç ve cezada şahsilik, kanun önünde eşitlik gibi ilkelere hassasiyetle uyulmalıdır. Hukuk fakültelerinin sayısı sınırlandırılmalı, mevcut fakültelerin nitelikli eğitim vermeleri sağlanmalıdır. Hakimlik, savcılığa kabulde olduğu gibi avukatlığa kabulde de sınav sistemi getirilmelidir. Yargıya bağlı adli kolluk kurulmalıdır. Avukatlık Kanunu, çağdaş ve amaca uygun şekilde değiştirilmelidir. İddia, savunma ve karar üçgeninde eşitlik prensibine saygı duyulmalı, adil yargılamanın ön koşulu olan savunma hakkı önündeki tüm engeller kaldırılmalıdır. Olağanüstü Hal Durumu ivedilikle sonlandırılmalı, düzenlemelerin bu hal ve dönemle sınırlı yapılması gerektiği, genel ve kapsam dışı düzenleme yapılamayacağı unutulmamalıdır.”
Kaynak: İHA