Akıllı Şehirlerde Verimliliğin Anahtarı Akıllı Aydınlatma

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı’nın yaptığı açıklamaya göre 2020 yılına kadar sokak aydınlatma lambalarının yüzde 75’inin akıllı led armatürlere dönüştürülmesi ve yıllık 600 milyon TL tasarruf sağlanması planlanıyor. Bu değişimin mevcut sokak aydınlatma sisteminin yıllık 1,2 milyar liralık maliyetini yüzde 40-50 arasında azaltarak, 500 milyon lira seviyelerine indirmesi bekleniyor.

Akıllı Şehirlerde Verimliliğin Anahtarı Akıllı Aydınlatma
Dünyada 25’ten fazla kentin 2025 yılına kadar akıllı şehre dönüşmesi bekleniyor. Bu dönüşümde akıllı aydınlatmanın önemi ön plana çıkıyor. Kâğıthane’deki Cendere yolu akıllı led aydınlatmalarla donatılarak değişimin İstanbul’daki örneği olarak hayata geçirildi. Projede belirlenen bir yoldan geçen araç sayısı ve araç hızına bağlı olarak aydınlatmanın nasıl olması gerektiğine karar veren bir otomasyon sistemi bulunuyor. Sistem hem trafikte güvenliği hem de enerjide tasarrufu amaçlıyor. Uzmanlar, 2.5 milyar doların üzerinde iş hacmine sahip aydınlatma pazarının akıllı şehir projeleri ile daha hızlı büyüyeceğini ve Endüstri 4.0 sayesinde gelişimini sürdüreceğini öngörüyor. Aydınlatma Türk Milli Komitesi tarafından bu yıl 11’incisi düzenlenecek olan Ulusal Aydınlatma Kongresi’nde Aydınlatmada Akıllı Teknolojiler 21-22 Eylül’de tanıtılacak.

Led altyapısı hayat kalitesini yükseltecek

Led altyapısı akıllı şehir projeleri başladığından beri şehirlerdeki, evlerdeki ve iş yerlerindeki hayat kalitesinin yükselmesinde çok önemli roller üstleniyor. Bugün hayata geçen birçok akıllı ev projesinde ledlerin tüm fonksiyonları akıllı telefonlarla kontrol edilebiliyor, açık unutuldu ise tek dokunuş ile kapatılabiliyor. Sektördeki sorunlar ve aydınlatma ile ilgili tüm unsurlar, bölgenin alanındaki en önemli organizasyonu olan 10’uncu Uluslararası Aydınlatma & Elektrik Malzemeleri Fuar ve Kongresi’nde yurt içi ve yurt dışından uzmanların katılım sağlayacak.

11’inci Aydınlatma Kongresi sektöre ışık tutacak

Aydınlatma Türk Milli Komitesi tarafından 21-22 Eylül tarihleri arasında IstanbulLight fuar alanında düzenlenecek olan 11’inci Ulusal Aydınlatma Kongresi, bilişim ve teknoloji alanında önemli isimlerinden M. Serdar Kuzuloğlu’nun ’Akıllı Teknolojiler’ sunumu ile başlayacak. Alanında uzman isimlerin katılacağı kongrede Aydınlatmada Akıllı Şehir Teknolojileri, Sağlıklı Yapılarda Aydınlatmanın Rolü, Led Standartları, Optik Tasarım teknikleri ve Optik Tasarımda Sanal Gerçeklik gibi daha birçok önemli konu ele alınacak.
Kaynak: İHA