Müderris Rasih Efendi Anıldı

Kütahya’nın Simav ilçesinde, 1919 yılında kurulan Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’ne bir süre başkanlık yapan Rasih Efendi, Simav’ın Harmancık Kabristanı’ndaki mezarı başında dualarla anıldı.

Müderris Rasih Efendi Anıldı
Ölümünün 66. yılında yapılan kabir ziyaretine Simav Kaymakamı Türker Çağatay Halim, Simav Belediye Başkanı Süleyman Özkan, protokol üyeleri ve çok sayıda Simavlı vatandaş katıldı.

Tarihçi Erkan Açıkgöz’ün anlatımının ardından yapılan Kur’an-ı Kerim tilaveti ile şehitlerimize dua edildi.

Açıkgöz, "Müderris Rasih Efendi 1873 yılında Demirci’nin İsmailler köyünde doğmuştur. Medrese eğitimini Simav’ın Yağıllar köyünde tamamlamış ve Yağıllar köyünden Safiye hanım ile evlenmiş, daha sonra Simav’a Müderris olarak tayin edilmiştir.

İşgalin ilk gününden itibaren, bu duruma tepki gösteren Simavlı Yurtseverlerden biri de Müderris Rasih Efendi olmuştur. 19 Mayıs 1919 tarihli Simav’dan Sadrazam Makamına, İzmir’in işgaline tepki olarak telgraf çekmiştir. 1 Kasım 1919 tarihinde kurulan Simav Müdafa-i Hukuk Cemiyeti’nin kuruluşuna katılmış ve başkanlığına getirilmiştir. Simav’ın Yunan işgaline uğramasından sonra zor günler yaşamış ve işgal komutanlarınca 1922 yılı Mayıs ayında esir alınmıştır. İşkencelere maruz kalan Rasih Efendi Girit adasına (Hanya) sürgün edilmiştir. Bağımsızlık mücadelesi veren Müderris Rasih Efendi ve sürgüne gönderilen Simavlılar, 4 Eylül 1922’deki Simav’ın düşman işgalinden kurtuluşunu görememişlerdir. Rasih efendi sürgünden döndükten sonra Simav vaizi olarak tayin edilmiştir. Milli Mücadelenin önemli isimlerinden biri olan Simavlı Müderris Rasih Efendi, 27 Mart 1951 yılında vefat etmiş ve Simav’ın Harmancık kabristanına defnedilmiştir" dedi.

Simav’ın kurtuluş etkinlikleri, Müderris Rasih Efendi’nin kabir ziyareti ile sone erdi. (MEİ-EFE)
Kaynak: İHA