Kütahya'da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı

Kütahya’da adli yılın başlaması dolayısıyla tören düzenlendi.

Kütahya'da Yeni Adli Yıl Törenle Açıldı
Kütahya Adliyesinde gerçekleştirilen açılış programı Kütahya Adliyesi Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Kütahya Barosu Avukat Ahmet Atam tarafından Atatürk anıtına çelenk sunulması ile başladı.

Saygı duruşu ve İstiklal Marşının okunmasının ardından program, Kütahya Avukat Evinde devam etti.

Törene Türkiye Büyük Millet Meclisi (TBMM) Başkanlık Divanı üyesi ve AK Parti Kütahya Milletvekili İshak Gazel, Kütahya Baro Başkanı Ahmet Atam, Cumhuriyet Başsavcısı Ali Ulvi Yılmaz, Avukatlar ve davetliler katıldı.

Kütahya’ya kazandırılacak yeni adliye binası hakkında konuşan Milletvekili İshak Gazel, yapının 2 yıl içerisinde bitirileceğini dile getirdi. Gazel “Yeni adliyemizin süreci tamamlandı. Ocak ayında yapılacak olan ihalenin ardından Nisan ayında temeli atılacak ve 1-2 sene içerinde yapımı tamamlanarak hizmete girecek” dedi.

Gazel, şöyle konuştu: "15 Temmuz’da asker elbisesi giymiş bir kısım teröristlerin yapmış olduğu kalkışma girişiminde Ankara’da ki İstanbul’daki hakim ve savcılarımız gerçekten çok güzel çalışmalar yaparak derhal tutuklamaları başlattı. Buda bizim adliye teşkilatımızın darbeler karşısında ne kadar sert bir tavır aldığının da göstergesi oldu. Ben adalet teşkilatımıza 15 Temmuz öncesinden daha çok güveniyorum. İnşallah bundan sonra ki aşamalarda da daha iyi bir seviyeye ulaşacağımız kanaatin deyim. Daha adil yargılamalar herhangi bir ideolojik görüşten soyutlanarak hakikati ve adaleti arayan bir mekanizma bizim hedeflediğimiz bir sistem. İnşallah, bundan sonra da bu sistemin içerinde bulunan aktörlerin çok önemli rol oynadığını düşünüyorum.”

"Artık, toplumun herkesimi daha dikkatli olmalı"

Kütahya Baro Başkanı Ahmet Atam da, hukukun üstünlüğüne dikkat çekerek, "Yeni adli yılda çok çalışmalı bilgili, donanımlı, cesur ve bağımsız olmalıyız" dedi.

Atam, "Her zaman dile getirdiğim gibi hukukun üstün kılınması adına ve insan haklarının savunucusu olarak kullanmalı ve sessiz kalmamalıyız. Hukukun üstünlüğünün, hukuk devletinin, adil yargılanma duygusunun ve toplumsal bilinç ve barışın sağlanması ancak güçlü, cesur ve bağımsız hukukçularla olacağı gerçeğini de unutmamalıyız. Bir yılı aşkın bir süredir, siyasetçisinden, iş adamına, hukukçusundan, bürokratından, işçisine, memuruna kadar toplumun her kesimi olarak, her ortamda konuşuyoruz. 15 Temmuz sürecine nasıl geldik? Niye geldik? Neleri göz ardı etmiştik de geldik?.Sebep gayet açık ve ortada.Bizler bunu yıllardır dillendirdik, devamlı anlattık. Hukuk üstün tutulmayıp, çeşitli şekillerde imtiyaz sağlanıp önü açılan ve üstün kılınanların hukuku uygulandığında; liyakat önemsenmeyip, adam kayırıldığında, haksızlıklara göz yumulup, kişiler kendini güvende hissetmeyince, uygulanması gereken olağan prosedür bir yana bırakılıp; bir yerlerde iş bitirecek palazlandırılmış adam arayışı başladı, neticede; devlete, bürokrasiye ve en önemlisi de adalete güven sarsıldı. Hukuktan, eğitime, yatırımdan toplumsal barışa kadar getirdiği maddi ve manevi olumsuz sonuçlarını saymakla bitiremeyiz. Artık, öncelikle siyasi iktidardan başlayarak toplumun her kesiminin dikkatli olması gerekmektedir. Araştıran, sorgulama yeteneği güçlü, körü körüne biat etme kültüründen uzak, uyanık, bilinçli bireyler yetiştirmeli ve bunun önünü de açmalıyız. Adalete ve hukuka duyulan güvenin artacağı hukukun üstün olacağı, insan hak ve özgürlüklerinin arzulanan seviyeye geldiği ve tüm yurttaşların bundan eşit olarak nasibini aldığı, demokrasinin temel ilkelerinin hüküm sürdüğü, avukatın emeğine göz dikilmediği bir yeni yıl diliyorum. Yasal olan vekalet ücretine yasaya aykırı olarak sınır konulmadığı, eğilip bükülmeyen, dik duran, cübbede düğme aramayan bağımsız bir yargı dileğiyle, yeni adli yılın meslektaşlarımıza ve tüm yargı camiasına hayırlı olmasını dilerim" ifadelerini kullandı.

Tören, avukatlık stajlarını tamamlayan stajyerlere sertifikaları ve eğitim veren avukatlara da teşekkür plaketlerinin takdimi ile sona erdi. (HCA-EFE)
Kaynak: İHA