Kepez'deki Eserlerde Selçuklu Ve Osmanlı Mimarisi İzleri

Kepez'de yapılan kültür merkezi, sosyal yardımlaşma merkezi ve çeşmeler, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyor.

Kepez Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, Belediye Başkanı Hakan Tütüncü döneminde yaptırılan Erdem Bayazıt Kültür Merkezi ve yakın tarihte hizmete açılması planlanan sosyal yardımlaşma merkezi Selçuklu mimarisinden izler taşıyor.

Yeni Mahalle'ye inşa ettirilen, 7 gün 24 saat canlı Kur'an-ı Kerim'in okunacağı Çelebi Sultan Mehmet Camisi'nin mimarisi ise İstanbul Fatih'teki tarihi Atik Ali Paşa Camisi'nden esinlenerek hazırlandı. Osmanlı'nın konak mimarisi ise Sütçüler, Yeni Şafak ve Esentepe mahallelerine inşa edilen semt konaklarına yansıtıldı.

Kepez'in 6 noktasına Osmanlı meydan çeşmelerinin örnekleri yapılacak. Meydan çeşmelerinin ilki, Kepez Park Orman'a inşa ediliyor. Isparta'daki Ulu Camii çeşmesinin bir örneği olan çeşmenin yapımı büyük oranda tamamladı.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Kepez Belediye Başkanı Hakan Tütüncü, diğer çeşmelerin de yıl içinde inşa edilmesinin planlandığını belirterek, 'Çeşmeler, anıtsal niteliğe sahip, akıp geçen zaman içerisinde kıymetlenecek eserler olacak. Çeşmelerimiz, bakanların estetik zevkini de tatmin edecek. 5'i meydan çeşmesi, 1'i cadde çeşmesi olmak üzere 6 çeşme yapacağız. Atalarımızın taş sanatını, estetiğini Kepez’in caddelerinde ve meydanlarında herkese göstereceğiz. Böylelikle kente farklı bir mana değeri katmış olacağız.' açıklamasında bulundu.

Kaynak: AA