İstanbul Hukukçular Birliği'nden Yeni Adli Yıla İlişkin Açıklama

İstanbul Barosu Basın ve İletişim Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Av. Baran Akcan, 2017-2018 yeni adli yılına ilişkin kutlama mesajı yayımladı.

İstanbul Hukukçular Birliği'nden Yeni Adli Yıla İlişkin Açıklama
Yapılan yazılı açıklamada İstanbul Hukukçular Birliği adına İstanbul Barosu Basın ve İletişim Hukuku Komisyonu Genel Sekreteri Av. Baran Akcan, 2017-2018 yeni adli yılını kutladı. “Üstünlerin hukukuna değil, hukukun üstünlüğüne inanan avukat, hakim, savcı bütün meslektaşlarımız ile tüm vatandaşlarımızın 2017-2018 adli yılını kutluyoruz” ifadeleriyle başlayan açıklamada 15 Temmuz darbe girişimi kınandı. Açıklamada şu ifadelere yer verildi: “Öncelikle geçmiş yıllarda kaybettiğimiz meslektaşlarımızı, hain terör saldırıları sonucunda yaşamını yitiren yargı şehitlerimizi, güvenlik güçlerimizi, vatandaşlarımızı ve 15 Temmuz 2016 tarihinde gerçekleştirilen hain saldırılarda yaşamını yitiren demokrasi şehitlerimizi saygı ve rahmet ile anıyoruz.

FETÖ terör örgütü tarafından gerçekleştirilen 15 Temmuz hain darbe girişimini bir kez daha lanetliyoruz. Bir ülkede adaletin mevcudiyeti , hukuk devleti ilkesinin varlığıyla mümkündür. Hukuk devlet ve toplum düzeninin en büyük sorunu ise keyfiliktir. Keyfiliğin olduğu yerde hukukun üstünlüğü değil, üstünlerin hukuku hakimdir. Keyfiliğin panzehiri, hukukun üstünlüğünü savunmaktır. Haksızlıklara karşı, haksızlık kimden gelirse gelsin, kime yapılırsa yapılsın birlikte tavır almaktır. Hain darbe girişimi hukuk devleti ilkesine sahip çıkmamız gerektiğinin önemini bizlere bir kez daha açıkça göstermiştir.

’Adalet mülkün temelidir’ Bu sebeple FETÖ ile mücadeleye aynı şekilde devam edilmesi, kurunun yanında yaş da yanmadan alçak terör örgütü FETÖ üye, yandaş ve işbirlikçilerinin bağımsız yargı önünde hesap vermeleri ve hak ettikleri cezaların onlara verilmesi; FETÖ üyelerinin devletin tüm kademelerinden, özellikle yargıdan tamamen uzaklaştırılması büyük önem arz etmektedir. Paralel yapı ile mücadelede tüm yargı mensuplarına büyük görev düşmektedir. Şartlar ne olursa olsun tüm avukat, hakim ve savcılar kenetlenmeli , “hukukun üstünlüğü” ilkesinden biran için bile taviz verilmemeli, yargı tarafsız ve bağımsız olmalıdır.

İstinaf Mahkemelerinin faaliyete geçmesinin yargı yükünü azaltacağını, yargı sisteminin daha hızlı ve etkin çalışması noktasında fayda sağlayacağını düşünmekteyiz. Adalet sisteminin daha etkin işleyişine yönelik çalışmaların yeni adli yıl içerisinde de artarak devam etmesini diliyoruz. Yargının kurucu unsurlarından savunmayı temsil eden avukat meslektaşlarımızın, hukukun üstünlüğüne inanan ve hukukun üstünlüğünü yaşatan tüm yargı mensuplarımızın ve çalışanlarımızın ve vatandaşlarımızın yeni adli yılını kutlar, hayırlı olmasını dileriz”.
Kaynak: İHA