Hukukçular Derneğinden 'Adli Yıl' Açıklaması

Hukukçular Derneği Adıyaman İl Temsilcisi Mustafa Alkayış, 2017-2018 adli yıl açılışı ile ilgili açıklamada bulundu.

Hukukçular Derneğinden 'Adli Yıl' Açıklaması
Hukukçular Derneği Adıyaman İl Temsilcisi Mustafa Alkayış, adaletin mülkün temeli olduğunu ve adaletten güç almayan hiçbir kararın meşru olmadığını kaydetti.

Başkan Mustafa Alkayış açıklamasında, “Anayasamız devletimizin hukuk devleti olduğunu hükme bağlamıştır. Son anayasa değişikliği ile de yargının hem bağımsız hem de tarafsız olacağı yönünde ciddi bir adım atılmıştır. Çok hassas olan adalet ciddi sorunlar ile karşı karşıyadır. Adaletin üç unsurundan birisi savunmadır. Savunma kurumunu da avukatlar bağımsız olarak temsil etmektedir. Temel insan hakkı olan savunmanın etkili bir şekilde kullanılması avukatlık mesleğinin varlık nedenidir. Sistemi oluşturan bütün unsurların hukuk devleti ilkesi içerisinde hareket etmesi bir mecburiyettir. Bu ilkenin hassasiyetle takibini avukatlar yapmaktadır. Adil, tarafsız ve etkin bir yargı sisteminin olması tüm vatandaşların ortak temennisidir. Savunma makamı olarak avukatlar bu temenninin hayata geçmesi için mücadele ediyorlar. Şeffaf, hesap veren ve sistemin tamamının denetlenebildiği bir yapıyı oluşturmak için çaba sarf ediyoruz. Demokratik kültürün, uzlaşı ahlakının tesisi için gayret ediyoruz. Bu adli yıl açılışında da hem hakimlerimiz hem savcılarımız hem de avukatlarımızın omuzlarında ciddi bir iş yükü bulunmaktadır” dedi.

Alkayış, “Hakkının yenildiğini düşünen her yurttaşımız her konuda adliyeye müracaat ederek dava açmaktadır. Şuanda adliyelerimizde binlerce dosya ve bu dosyanın tarafları olan binlerce yurttaşımız davasının bitmesini beklemektedir. İstinaf mahkemelerinin kurulmuş olması yargı yükünü azaltsa da sorunlar devam etmektedir. Hakim ve savcı kadrolarının eksikliği ve diğer sorunlar yargılama sürecini uzatmakta bu durum da adaletin gecikmesine neden olmaktadır. Zaten ciddi sorunlarla boğuşan adalet sistemine 15 temmuz hain darbe girişimi ile daha da ağır bir yük binmiştir. Halkımız darbe girişiminin bütün yönleriyle soruşturularak suçluların cezalandırılmasını beklemektedir. Her adli yıl açılışında yargının sorunları dile getirilmekte kısmen de olsa çözümü için gayret gösterilmektedir. Biz bu adli yıl açılışı vesilesi ile yargının sorunlarının çözüldüğü ve adaletin tam anlamda tesis edildiği bir yıl olmasını diliyor tüm hakim, savcı ve avukat meslektaşlarımızın yeni adli yılını tebrik ediyoruz” diye konuştu.

Kaynak: İHA