Eyüp Sultan Araştırma Merkezi Faaliyetlerine Başladı

Eyüp ile ilgili tarih ve medeniyet araştırmaları yapmak, bunları yerli ve yabancı araştırmacıların istifadesine sunmak üzere kurulan Eyüp Sultan Araştırma Merkezi (EYSAM), faaliyetlerine başladı.

Eyüp Belediyesi'nden yapılan açıklamaya göre, EYSAM, Eyüp Kültür tarihine katkı sunacak kitaplar yayınlamayı hedefliyor.

EYSAM'ın diğer görevleri arasında; belge ve bilgi tespiti, temini ve değerlendirilmesi, kongre, konferans ve sempozyum gibi geniş katılımlı ilmi etkinlikler düzenlenmesi, dijital ve fiziki bir ihtisas kütüphanesi ile dijital görsel arşiv merkezi oluşturulması, bu arşiv ve kütüphaneye yazma ve matbu eserlerin bağış, satın alma veya kopyalama suretiyle akışının sağlanması, şehir tarihi, sanatı, kültürü ve sosyo-ekonomik konularda araştırma yapmak, yurt içi ve dışında benzer faaliyetlerde bulunan ilmi kuruluşlarla iş birliğinin geliştirilmesi ve tetkik gezileri yapmak, tarihi ve güncel konularda bilgilendirici sergiler düzenlemek, müze kurulmasını sağlamak yer alıyor.

2015 yılında resmi olarak kurulan, çalışmalarına 2016 yılında hız veren EYSAM, bu süreçte Başbakanlık Devlet Arşivleri Genel Müdürlüğü Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı, IRCICA, İSAM, Türk Tarih Kurumu, SETA, Türkiye Yazma Eserler Kurumu Başkanlığı, Eyüp Dostları Vakfı ve Eyüp Musiki Vakfı'nın da aralarında bulunduğu birçok kurum kuruluşla protokoller hazırlayarak yazışma ve görüşmeler yaptı.

EYSAM'ın arşivinde 10 bin fotoğraf tasniflenerek arşive veri girişi devam ederken Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'ndan 4 bin 199 belgenin veri girişi yapıldı. Yine Osmanlı Arşivi Daire Başkanlığı'ndan talep edilen 4 bin 800 belgenin veri girişi çalışmaları devam ediyor. Ulusal Tez Merkezi üzerinden tüm Türkiye'deki üniversitelerde Eyüp ile alakalı yapılmış tezleri tespit eden EYSAM, bu tezlerin sisteme dahil edilmesi için YÖK ile temaslarına devam ederken, yine araştırmacılara ciddi bir destek sağlayacak olan Eyüp Bibliyografyası ile ilgili çalışmalarını şu ana kadar 950 maddelik bir kaynakça oluşturarak tamamlamak üzere. Arşivlerde yer alan ve henüz dijital ortama aktarılmamış fotoğraf, negatif ve dianın taranarak belleğe dahil edilmesi için çalışmalarına aralıksız devam eden EYSAM, ilçemiz sınırları içerisinde yer alan korunması gerekli kültür varlıkları ile alakalı fotoğraf ve projeleri tasnifleyerek veri girişlerini de yapıyor.

Açıklamada görüşlerine yer verilen Eyüp Belediye Başkanı Remzi Aydın, şunları kaydetti:

'Eyüp Sultan Araştırma Merkezi zamanda, mekanda ve insanda biriken hafızayı deşifre ederek üstünde durduğumuz toprağın tarihine ışık tutacak. Eyüp’ün şehircilik serüvenini bilgi, belge ve dokümanlarla konuşturacak. Merkezimiz bünyesinde kapsamlı bir ihtisas kütüphanesi faaliyet gösterecek. Kütüphanemiz online olarak da hizmet verecek. Eyüp’ün geçmişinden aldığımız ilhamla bilimsel yayınlar, sempozyumlar, konferanslar, sergiler ve projelerle kültür ve medeniyetimize katkı sunacağız.'

Kaynak: AA