İlkadım'ı Yeniden İmar Eden Projeler

Toplumun her kesiminin faydalanacağı projeleri hayata geçiren İlkadım Belediyesi, İlkadım ilçesindeki büyük değişiminin ve gelişimin mimarı oldu.

İlkadım'ı Yeniden İmar Eden Projeler
Son yıllarda büyük atılımlarla hayata geçirilen proje ve yatırımlar, halkta büyük yankı uyandırdı. Sosyal, kültürel, sanatsal, sportif ve eğitim alanlarında öne çıkan birçok hizmetlerin yanı sıra kentin modern gelişimiyle birlikte toplumun sosyal huzuru ve refahını artıracak mega yatırımlar, İlkadım ilçesinin geçmişten bugüne bakıldığında tarihinin en büyük projeleri arasında gösteriliyor.

Girişimci belediyecilik anlayışıyla yatırımları ilçesine çeken İlkadım Belediye Başkanı Erdoğan Tok, belediye hizmet alanlarından olan Çatalarmut Mahallesi’ndeki eski Fen İşleri Şantiyesi’ni Gençlik ve Spor Bakanlığına tahsisi karşılığında Türkiye’nin en büyük Gençlik Merkezi’ni bölgesine kazandırmıştı. Türkiye’nin en büyük gençlik merkezi olma özelliği taşıyan merkez bünyesinde çok amaçlı salon (basketbol, voleybol ve hentbol salonu), fitnes salonu, 5 derslik, zeka oyunları dersliği, yemek dersliği, müzik ve folklor dersliği, kütüphane, sporcu soyunma odaları, antrenör soyunma odaları, engelli lavaboları, kafe ve fuaye alanı bulunuyor.

6 dönüm alan üzerine yapılan Samsun’un en büyük toplantı ve düğün organizasyonlarının yapılabildiği, içerisinde etüt merkezleri, sinema ve fitness salonları, mescit, kafeterya, otopark ve dinlenme mekanlarının bulunduğu Derebahçe Sosyal Tesisleri kentin en çok beğenilen ve istifade edilen tesislerinden birisi haline geldi.

Diğer yandan mimarisi ile benzeri bulunmayan Baruthane Mahallesi’nde Selçuklu mimarisiyle 6,5 dönüm alanda inşa edilen Karadeniz’in en büyük cami ve külliyesi inşaatı tamamlandığında Samsun’a Ankara Hacı Bayram Veli, İstanbul Sultanahmet ve Eyüp Sultan gibi önemli bir merkez olacağı düşünülüyor. Eğitim, ibadet, dinlenme ve sosyal mekanları ile dikkat çeken 5 bin kişi kapasiteli olacak cami ve külliyenin 200 araçlık otopark ve 2 bin kişilik de çok amaçlı salona sahip olacak.

İlkadım yeni binasına kavuşuyor

23 yıldır kullanım itibariyle kendisine ait bir hizmet binası olmayan başka binalardan dönüştürülerek hizmet vermeye çalışan İlkadım Belediyesi yeni belediye hizmet binasına yakında kavuşuyor. Kıran Mahallesi’nde 20 dönümlük alan içerisinde 11 dönümlük alana yapılan İlkadım Belediyesi’nin yeni hizmet binası ise 10 ay sonra tamamlanacak. Tamamlandığında modern mimarisiyle bölgesinin kentsel gelişimine de önemli ölçüde katkı sağlayacak olan yeni belediye hizmet binası, şehir merkezindeki yoğunluğu rahatlatarak şehrin güneyinde bulunan alanları da geliştirecek.

İlkadım’ı dönüştürecek 2 dev proje

Öte yandan diğer bir önemli proje olan 20 gün önce yıkımına başlanan eski Unkapanı Kültür Merkezi yenilenecek olan muhteşem mimarisi ile birlikte sosyal, kültürel, sportif ve ticari yaşam alanlarına dönüşecek. Bu dönüşüm Unkapanı Mahallesi’nin modern anlamda değişim ve gelişimine de büyük katkı sağlayacak. Yeni binanın ilk katı dükkanlardan oluşurken zemin katta planlanan 200 araçlık otoparkı ile şehrin en büyük sorunlarından olan otopark sorununa önemli ölçüde çözüm olacak. Yeni yapının 1 ve 2’nci katlarında kültür merkezi, hanımlar kültür ve yaşam merkezi ve spor salonu yer alacak. Modern yapının en üst katı ise düğün salonu olarak vatandaşların hizmetine sunulacak. Unkapanı’nda başlayan değişim ve dönüşüm Hastane ve Kökçüoğlu Mahallelerini de tetikleyecek. Bölgede büyük bir değişim ve dönüşüm yaşatacak olan düzensiz yapışma ile de dikkat çeken Hastane ve Kökçüoğlu Mahallelerinde başlayacak olan kentsel yenilenme vatandaşlar standartları yüksek, modern ve konforlu konutlarda oturacak.
Kaynak: İHA