Gönülleri Fetheden 1071 Cafe

Keçiören Belediyesi’ne bağlı TOGEM (Toplumsal Gelişim Merkezi) bünyesinde hizmet veren 1071 Geri Dönüşüm Atölye Cafe geri dönüşüm malzemelerinden oluşan dekorasyonu ve yöresel lezzetleriyle kadınlar arası iş birliğinin adeta bir simgesi olarak hizmet veriyor.

Gönülleri  Fetheden 1071 Cafe
Güçlükaya Mahallesinde hizmet veren 1071 Geri Dönüşüm Atölye Cafe’nin her detayına kadın eli değmiş, masa ve sandalyeler TOGEM’in geri dönüşüm biriminde yeniden boyanarak onarılırken, eski sehpalar saat, atık malzemeler ve teneke kutular aksesuar olarak değerlendirilmiş.

TOGEM Başkanı Dr. Ayten Aydın tamamen kadınların emeği ile hizmet veren kendine has detaylar taşıyan cafenin hikayesi ile ilgili şunları söyledi; "Keçiören Belediye Başkanımız Sayın Mustafa Ak’ın bize 1071 Çarşı sözü vardı, biz de atıl durumda olan bu mekanı bulduk ve içerisini yeniden düzenleyerek cafeye dönüştürdük, burada gördüğünüz her şey 2. el. Ekim ayından beri hizmet veriyoruz. TOGEM Hanımlar El Emeği pazarında stand açan kadınlarımız da burada el becerilerini sergiliyorlar. Keçiören TOGEM, Ankara Kalkınma Ajansı, Türkiye Sağlık Turizmi Derneği ve İŞKUR da katkıda bulunduğu ’Gençlere ve Kadınlara Yönelik Gastronomi ve Dünya Mutfakları Eğitimi’ Projesine katılan 2 çalışanımız da var. 2 aylık teorik eğitimden sonra Türkiye Aşçılar Federasyonu’nun verdiği bir aylık uygulamalı eğitimi de tamamladılar."

Kazancın yüzde 10’u ihtiyaç sahiplerinin

Çalışan sayısının zaman zaman değiştiğini ifade eden Aydın, cafenin rezervasyon ve talebe göre çalıştığını ifade ederek, "Kadınlar burada temizlikten, servise, yemekten sunuma kadar her şeyi kendileri yapıyorlar, tam bir ev mantığında hizmet veriyoruz. Buradaki her şey anne eli değerek hazırlanıyor. Masraflar düşüldükten sonra kalan paranın yüzde 10’unu ihtiyaç sahipleri için havuza atıyoruz, havuzumuzda biriken parayla hukuk fakültesinde okuyan dar gelirli bir öğrencinin okul kitaplarını aldık. Yani buraya gelen aynı zamanda bir hayıra da vesile oluyor. Cafemizde çalışmak isteyenler için tek şartımız hijyen ve uyum" dedi.

Aydın, kadın istihdamına yönelik tüm projeleri destekleyen Keçiören Belediye Başkanı Mustafa Ak’a teşekkürlerini ileterek, "Başkanımız bu cafenin açılmasında bize çok destek oldu, ayrıca Başkanımızın eşi Hatice Ak hanımefendi de zaman zaman misafirlerini burada ağırlayarak maddi ve manevi yanımızda oluyor. Kendisi kadın dayanışması ve emeği konusunda her zaman hassastır" ifadelerini kullandı.

Cafe sorumlusu Rizeli ev hanımı Emine Kiriş (48) ise mıhlama, çiğ börek, mantı, yaprak sarması gibi yöresel lezzetlerin ilgi gördüğünü ifade ederek, "Siparişler de alıyoruz, yani paket hizmetimiz var. Ayrıca özel günlerini burada yapmak isteyenlere cafemiz açık. Düğün, nişan, kına gecesi, doğum günü organizasyonlarını cafemizde yapmak isteyenlere de hizmet veriyoruz. Kadınlar bazen gün programlarını da burada yapıyor, tam bir kadın dayanışması içinde çalışıyoruz. Herkesi cafemize bekliyoruz" diye konuştu.



Bu cafe kadınların ortak başarısı

’Gastronomi ve Dünya Mutfakları Eğitimi’ne de katılan Kiriş, "Burası kadınların ortak başarısı. Birlikte neler yapabildiklerini ve işletmeciliğin mantığını öğreniyorlar. Ayrıca geri dönüşümle çevre mesajı da veriyor, yeniden kullanım fikrini de aşılıyoruz. Buraya gelenler evde gibi kendini rahat hissediyor, kadın dayanışmasının güzel bir örneği oldu burası" dedi.

Kaynak: İHA