'Bayramda Yollar Boş, Restoranlar Doluydu'

Scarlet Steak House Kurucusu Süleyman Dilek, 30 Ağustos Zafer Bayramı ve Kurban Bayramı tatillerine eklenen 2 gün ile 10 günlük bir tatilin oluşmasının İstanbul trafiğini rahatlattığını söyledi. Dilek, tatil sürecinde yolların boş olduğunu fakat restoranların dolu olmasının işletmecilerin yüzünü güldürdüğünü aktardı.

'Bayramda Yollar Boş, Restoranlar Doluydu'
Bayram tatilinin başlamasıyla çoğunluk İstanbul dışına çıkarken az da olsa şehirde kalmayı tercih edenler oldu. Boşluktan istifade eden İstanbullular ya da ziyaretçiler restoranlara yöneldi. Konuyla ilgili değerlendirmede bulunan Scarlet Steak House Kurucusu Süleyman Dilek, “Bayram tatili boyunca doluluk oranları gayet iyiydi. Diğer işletmelerde de aynı durumun yaşandığını duyduk. İnsanlar artık farklılık arıyor. Fakat değişiklik ararken de bunu uygun fiyatlı yaşamak istiyor. Biz de bundan yola çıkarak Avrupa ve Amerika ’da olan sistemleri harmanlayarak ortaya yepyeni bir konsept çıkardık. Tutkunun rengi kırmızıdan ilham alınarak hizmete açtığımız mekanımızda et ve içecekleriyle farklı lezzetleri misafirlerimizle buluşturuyoruz. Yemeklerimizde kullandığımız baharat çeşitlerini de bahçemizde yetiştiriyoruz. Böylece en taze bitkileri kullanmış oluyoruz. Bu yemeğin lezzetini de değiştiriyor. Misafirlerimiz de bu durumdan oldukça memnun kalıyor. Uygun fiyatla, kaliteli bir hizmet alıyorlar. Bu sebeple biz her zaman doluluk oranımızı yüksek tutuyoruz" dedi.

“Türkiye’de yılda kişi başına 15 kilo kırmızı et tüketiliyor”

Dilek, Türkiye’de yılda 1 milyon 173 bin ton kırmızı et üretildiğini söyleyerek, “Bunun 1 milyon 60 bin tonu sığır, 113 bin 500 tonu koyun-keçi, kalanı manda eti. Bu miktarda eti elde etmek için yılda 9 milyon 750 bin adet hayvan kesiyoruz. Bunun 5 milyon 850 bini küçükbaş, 3 milyon 900 bini ise büyükbaş." diye konuştu.

Dünyada yılda toplam domuz hariç kırmızı et üretiminin 83 milyon ton olduğunu belirten Dilek, Bunun 9 milyon tonunun Avrupa Birliği (AB) ülkelerinde, 1 milyon 173 bin tonunun da Türkiye’de üretildiğini kaydetti.

Türkiye’de çiğ süt ve kırmızı et üretiminin, dünya ve Avrupa Birliği (AB) ölçeğinde ciddi bir seviyede olduğunu belirten Dilek, şunları kaydetti: "Gelişmiş ülkelerde kişi başına yıllık süt ve eşdeğeri süt ürünü tüketimi 300 litre. Bu miktar Türkiye’de ise 140 litre. Dünya ortalaması 100 litre iken, gelişmekte olan ülkelerde kişi başına yılda 79 litre süt ve eşdeğeri süt ürünü tüketiliyor. Kişi başına yıllık, domuz eti hariç, kırmızı et tüketimi ABD’de 36 kilo, AB’de 18 kilo. Türkiye’de yılda kişi başına 15 kilo kırmızı et tüketiliyor. Dünya ortalaması ise 11 kilodur” dedi.

“Hayvancılıkla uğraşan nüfusun eğitilmesi gerekmektedir”

Hayvancılığın gelişmesi için yapılması gerekenlere değinen Dilek şunları aktardı: “Mera hayvancılığı yerine ahır ve besi hayvancılığının yaygınlaştırılması, hayvan soylarının iyileştirilmesi, yem üretiminin arttırılması, erken kesimin önlenmesi, hayvancılıkla ilgili desteklemelerin arttırılması, otlakların ıslah edilmesi, hayvancılıkla uğraşan nüfusun eğitilmesi gerekmektedir”.

“Et ürünlerimiz dış pazarlarda değer buluyor”

Türkiye’de kırmızı et sektörünün üretim ve tüketim miktarlarına da değinen Süleyman Dilek, “2016 yılında ülkede 1 milyon 173 bin 42 ton kırmızı et üretimi sağlandı. Bu üretimin 1 milyon 59 bin 195 tonunu büyükbaştan temin edildi. Sürekli artan bir kırmızı et üretim ve tüketimi dikkat çekiyor. Kırmızı et sektörünün AB’yle entegre olması için ciddi yatırımlar yapıldı ve özellikle et ürünlerimiz dış pazarlarda değer bulmaya devam ediyor. Halkın gelir seviyesi arttıkça kırmızı ete olan talebin de arttığını görüyoruz. Dışarıda yemek yeme alışkanlığı yaygınlaşıyor ve bu durum kırmızı ete olan talebi artırıyor. Özellikle steak house gibi restoranların artması da bunun göstergesidir” ifadelerini kullandı.
Kaynak: İHA