Kilosu 45 Kuruşa Düşünce Salça Oldu

Kendine has kokusu, tadı ve rengiyle tezgahların en çok aranan ürünleri arasında yer alan Çanakkale domatesi, kilogramı 45 kuruşa kadar düşünce salça olarak değerlendirilmeye başlandı.

Kumkale köyünün de bulunduğu "Batak Ovası" olarak anılan bölge ile Ezine, Eceabat ve Bayramiç ilçelerine uzanan yaklaşık 90 bin dekar alanda domates yetiştiren üreticiler, fiyatlardan yakındı.

Yıllık 550-600 bin ton dolayında üretilen Çanakkale domatesi, iç piyasadaki satışının yanı sıra gurbetçiler tarafından da yurt dışına en çok götürülen ürünler arasında yer alıyor.

Sonbaharda tarla ürünü olarak tezgahların aranan ürünlerinden olan domates, ağustos ayı itibariyle hasat edilirken, gece ve gündüz sıcaklıkları arasındaki farkın artmasıyla ekim-kasım döneminde istenilen lezzete ulaşıyor.

Sezon başında kilogramı 3 liraya kadar yükselen domatesin fiyatı 45 kuruşa kadar düşünce üretici, pazar sıkıntısı yaşamaya başladı.

Salça sezonuyla birlikte ham madde arayışına girenler ise fiyatı gerileyen domatesi tezgaha düşmeden ateşin üzerinde kaynamasını sağladı.

Çanakkale'nin Bayramiç ilçesinde de kışlık salçalarını yapmak isteyen çok sayıda vatandaş, 45 kuruşa satın aldıkları domatesleri hazırlık aşamasından geçirip, bahçelere kurulan ocaklarda kazanlarda kaynatmaya başladı.

Yaklaşık 3 kilogram domatesten 1 kilo salça elde eden vatandaşlar, leziz salçalarını hazırlayarak kiler olarak adlandırılan gıda depolarına kaldırıyor.

Kapya biberle karıştırarak veya acukasını yaparak farklı lezzetler elde eden vatandaşlar, kışın gelmesini ve salçaların sofraları şenlendirmesini bekliyor.

Bazı vatandaşlar ise hazırladıkları salçaları büyük şehirlerde yaşayan arkadaş ve akrabalarına satarak gelir elde ediyor. Büyük şehirlerden bol miktarda sipariş de alan vatandaşlar, ek gelir elde etme fırsatını kaçırmıyor.

- "Domatesler salça olarak değenlendiriliyor"

Bayramiç Ziraat Odası Başkanı İsmail Pehlivan, fiyatı 45 kuruşa düşen domateslerin salça yapımı için değerlendirilmeye başlandığını söyledi.

Bu yıl domates ihracatında da gerileme yaşandığına işaret eden Pehlivan, şöyle konuştu:

"Domates 45 kuruşa kadar düştü. Üretici domatesini güneşte kurutma ve konserve salçası yaparak değerlendiriyor. Bu salçalar yapılırken hiçbir katkı maddesi kullanılmıyor. Tamamen doğal odun ateşinde yapılıyor. 3 ila 4 kilo domatesten 1 kilo salça elde ediliyor." ifadelerini kullandı.

Kışlık salça için bahçelerine ocak kurup salça kaynatmaya başladıklarını belirten Sezai Yıldırım ise, önceki yıl salça için domatesin kilogramına 1,25 lira verdiklerini söyledi.

Bu yıl 45 kuruşa domates aldıklarını ifade eden Yıldırım, şunları kaydetti:

"Eşimle her yaz dönemi sonunda kendi salçamızı yaparız. Geçen yıl fiyatlar yüksekti. Yine salçamızı yaptık ancak tabi çok fazla olmadı. Ama bu yıl fiyatlar birden bire düştü. Üretici de sıkıntı yaşadı. Kilosunu 45 kuruşa alıp eve bahçeye getirdik, kaynatmaya başladık. Herşey hazır, piştikten sonra kavanozlara doldurup kilere kaldırıcaz. Bunlarda katkı gibi birşey yok. O nedenlede çok lezzetli oluyor."

Kaynak: AA