Jandarma Ve Sahil Güvenlik Akademisi Yabancı Dil Yönetmeliği

'Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Yabancı Dil Hazırlık Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği' Resmi Gazete'de yayımlandı.

"Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi Yabancı Dil Hazırlık Eğitim ve Öğretim Yönetmeliği" Resmi Gazete'de yayımlanarak yürürlüğe girdi.

Resmi Gazete'nin bugünkü sayısında yayımlanan yönetmelik, Jandarma ve Sahil Güvenlik Akademisi öğrencilerinin, yabancı dil hazırlık eğitimi ve öğretimi, düzeylerinin değerlendirilmesi ve belirlenmesinde uygulanacak usul ve esasları düzenliyor.

Buna göre, Akademi bünyesinde hazırlık sınıfının zorunlu olduğu programlarda her akademik yılın başında muafiyet sınavı düzenlenecek ve bu sınavda başarılı olamayan öğrenciler hazırlık sınıfı okuyacak.

Muafiyet sınavında başarılı olanlar ya da senato tarafından eş değerliği kabul edilen ulusal ve uluslararası standart sınavlardan son üç yılda alınmış olması koşuluyla ilgili birimin teklifi ile senatonun belirlediği düzeyde puan almış olanlar ise hazırlık eğitiminden muaf tutulacak.

Hazırlık sınıfında değerlendirme, 4 kur döneminin ortalaması ve yıl sonu sınavı notuna göre yapılacak.

Akademide hazırlık eğitiminin zorunlu olduğu programlara kayıt yaptıran uluslararası öğrenciler, öncelikle Akademi tarafından öngörülen Türkçe başarı koşulunu sağlamak zorunda olacak. Bu şartı sağlayamayanlar, Türkçe hazırlık sınıfı eğitimi alacak ve aynı zamanda İngilizce dersleri almaları ile Akademinin eğitim programında yer alan yabancı dil derslerini takip etmeleri sağlanacak. Ancak bu öğrenciler, senato kararıyla İngilizce hazırlık sınıfından muaf tutulabilecek.

Yabancı dil hazırlık eğitimi sonunda başarı sıralaması dikkate alınarak mevcut öğrencilerden belirlenen yüzde 20'sine kadarı yurt dışı dil okuluna gönderilecek.

Yabancı dil hazırlık eğitiminde başarı notu, 100 tam puan üzerinden en az 65 olarak kabul edilecek.

Zorunlu yabancı dil hazırlık eğitiminin süresi azami bir yıl olacak. Sağlık ve mücbir sebeplerle hazırlık sınıfı eğitimini devamsızlık ve başarısızlıktan dolayı tamamlayamayanlarla ilgili hususlar, ilgili birimin değerlendirmesi doğrultusunda senato kararınca düzenlenecek. Bu öğrencilere yaz okulu imkanı veya en fazla bir yıl daha olacak şekilde hazırlık eğitimi alma hakkı seçeneklerinden birisi sağlanabilecek.

- Ölçme ve değerlendirme

Yabancı dil hazırlık eğitimine devam eden öğrencilerin, başarı notu hesaplamasında her akademik yıl sonunda yapılacak final sınavının, yüzde 50'si dikkate alınacak.

Yıl sonu sınavına giremeyen veya sınav notu başarı seviyesinin altında kalan öğrenciler için yıl sonu sınavının ardından bütünleme sınavı yapılacak.

Sırasıyla D (A1), C (A2), B (B1) ve A (B1+) olmak üzere toplam dört kur düzeyinde öğrenim görecek öğrenciler, kurlardan birinde başarısız olsalar bile bir sonraki kura devam edecek.

Başarı notunun hesaplanmasında kullanılacak sınavlar ile diğer değerlendirme yöntemleri ve bunların yüzde ağırlıkları ilgili yabancı dil biriminin kararı ve senatonun onayı ile belirlenecek.

Ön lisans, lisans ve lisansüstü programına kayıt yaptıran ve zorunlu yabancı dil hazırlık sınıfına devam etmesine rağmen hazırlık eğitimini bir yıl içinde başarı ile tamamlayamayan öğrenciler için yaz okulu programı uygulanacak.

Yaz okulu programının sonunda final sınavı düzenlenecek. Bu öğrencilerin başarı durumunu değerlendirmede yaz okulunda aldıkları not dikkate alınacak. Yaz okulunu başarı ile tamamlayamayan öğrenciler, gelecek akademik yılbaşında düzenlenecek muafiyet sınavına katılabilecek, bu sınavdan da başarısız olanların ilişiği kesilecek.

Yabancı dil hazırlık eğitiminde derslere devam zorunlu olacak. Öğrenciler, yüzde 80'den az olmamak üzere derslere devam etmekle yükümlü olacak.

Fakültenin kuruluş dönemi olması nedeniyle 2017-2018 eğitim-öğretim yılında hazırlık sınıfına başlayacak öğrencilere muafiyet sınavı yapılmayacak ve senatonun kabul ettiği ulusal ya da uluslararası sınavlardan belli seviyede puan alma şartı aranmayacak. Bu madde geçici olarak uygulanacak.

Yönetmelik, bu eğitim öğretim dönemiyle birlikte uygulamaya girecek.
Kaynak: AA