BM'den Yemen İçin Heyet Kararı

Yemen hükümeti, BM İnsan Hakları Konseyi'nin ülkedeki insan hakları ihlallerini izlemek ve raporlamak üzere heyet oluşturulması kararını memnuniyetle karşıladı.

Yemen hükümetinin, Birleşmiş Milletler (BM) İnsan Hakları Konseyi'nin, ülkedeki insan hakları ihlallerini izlemek ve raporlamak üzere "tanınmış uluslararası ve bölgesel uzmanlardan" heyet oluşturulması kararını memnuniyetle karşıladığı bildirildi.

Hükümete yakın kaynaklar, "zafer" niteliğindeki bu karar tasarısının, hükümetin çalışma performansını güçlendireceğini kaydetti.

BM İnsan Hakları Konseyi, 2 yıldan fazladır çatışmaların yaşandığı Yemen'de insan hakları ihlallerini izlemek ve raporlamak üzere bir heyet kurulmasını kararlaştırmıştı.

İnsan Hakları Konseyinin 36. oturumunun son gününde, uzman heyetinin kurulmasına ilişkin Suudi Arabistan'ın başını çektiği, Arap ülkelerinin üzerinde değişiklik yaptığı karar tasarısı, konseye üye 47 ülke tarafından oylama yapılmadan ortak kararla kabul edilmişti.

Dışişleri Bakanı Abdulmelik el-Mihlafi de İnsan Hakları Konseyi oturumunda yaptığı açıklamada, söz konusu karar tasarısını kabul ettiklerini, hükümetin buna olumlu yanıt vereceğini söylemişti.

Üç haftadır devam eden konseyin en tartışmalı konularından birini oluşturan Yemen'deki insan hakları ihlallerinin araştırılması konusunda Hollanda yoğun kulis faaliyeti yürütüyordu.

Kaynak: AA