Turizmde Kaliteyi Düşürmeme Uyarısı

Son dönemde önce dünyanın en önemli büyük turizm pazarlarından biri olan Hindistan’da yoğun bir faaliyet programı yürütün ve önemli sonuçlar alan, ardından da rotayı Kazakistan’a çeviren Dalaman Ortaca Köyceğiz Turizm Birliği Derneği’nin (DOKTOB) Başkanı Yücel Okutur, kaliteyi düşürmenin turizmini bitireceğini belirterek sektörü dikkatli olmaya çağırdı.

Turizmde Kaliteyi Düşürmeme Uyarısı
Türkiye’nin son üç yılda turizm sektöründe zorlu bir süreçten geçtiğini belirten DOKTOB Başkanı Okutur, “2014 yılında 35 milyon turisti misafir ederek 50 milyar dolar (yan kollarıyla) geliriyle dünya sıralamasında 6.lığa kadar gelmiştik. Turizm sanayinde potansiyelimiz, turistik tesislerimizin yeni olması, bulunduğu doğaya uygun mimarisi ve hizmet kalitesiyle üst sıralara yükseliyordu. Türkiye, tarihi değerleri, tarımsal çeşitliliği, deniz, göl ve doğasıyla hiçbir ülkeyle mukayese olmayacak kadar güzel bir konuma sahip olduğunu tüm Avrupa’nın bildiği bir gerçektir. Bu mükemmel özellikler Avrupalı ve diğer bazı ülkeleri telaşlandırdı. Bir anda ülkemizde 2015 yılı başlarında birbiri ardına bombalar patladı, terörizm zirve yaptı, bütün Avrupa ve bazı ülkeler hemen Türkiye’yi riskli ülke ilan ediverdiler. 2016 yılında yine aynı yıkıcı dış ve iç güçler faaliyetlerine devam ederek ülkemize gelen turist sayısı 12 milyona geriledi” şeklinde konuştu.



"Ucuz turizm çare değil"

Türkiye’nin 2016 yılının ardından 2017 ile birlikte toparlanma dönemine girdiğini ancak bunun yeterli olmadığını dile getiren Okutur, şu anda sektörde en kritik noktanın kalite olduğuna dikkat çekti. Ucuz turizmin kaliteyi yok edeceğine dikkat çeken DOKTOB Başkanı Okutur şunları söyledi:

“Kültür ve Turizm Bakanlığı’nın açıkladığı verilere göre ilk 6 ayda Türkiye’ye gelen turist sayısı geçen yıla göre yüzde 14 artarak, 10 milyon 740 bin 226’dan, 12 milyon 249 bin 449’a çıktı. Her ne kadar yükseliş yaşanmış olsa da 2015’in ilk 6 ayındaki 14 milyon 894 bin 754 kişinin gerisinde kalındı. Sadece haziran ayı dikkate alındığında ise 2016’da 2 milyon 438 bin 293 kişi Türkiye’ye gelirken 2017’de yüzde 43 yükselişle 3 milyon 486 bin 940 kişiye ulaşıldı. Yakın geçmişteki bu düşüş diğer ülkelerin avantajına dönüşerek, İspanya, Yunanistan, İtalya, Fransa gibi ülkelerde turist sayısında rekora ulaşarak turistik otellerinde tarihi doluluklara ulaştılar. Türkiye’de gelişen olaylarla birlikte, terörizm, Suriye savaşı ve diğer olumsuzluklar tamamen planlanmış ve kurgulanmıştır. Geçmişe dönerek baktığımızda bir ülkede 40 yıldır terörizmin devam ettiği görülmemiştir. Türkiye’de terörizm, diğer ülkeler tarafından lojistik destekleniyor, silah yardımı yapılarak, eğitim verilerek besleniyor ise, o ülkede terörü bitiremezsiniz. Bize demokrasi dersi veren Avrupa, terörist ve yandaşlarına kucak açıp oturma izni vererek destekliyorsa, o zaman Türkiye’nin yapacağı tek şey, Avrupa’da yazılı ve görsel basınında Türkiye’nin haklılığını açık bir şekilde anlatacak çözümleri bulmalıdır. Turizmciler ise internet, web, ve diğer tanıtım organlarını kullanarak, gerçekleri ve Türk halkının misafirperverliğini Avrupa’ya anlatmalıdırlar. Turizm birlikleri, yatırımcılar ve diğer kuruluşlar, devletle el ele vererek yeni pazarlar bulmalıdır, yani turizmciler daha çok çalışarak, Türkiye’yi daha iyi tanıtmak için çalışmalıdır, yeni pazarlar bularak, hizmet kalitesini yükseltmelidir. Gelen turist sayısında önceki yıllara göre düşüş olsa da ucuz turizm kaliteyi yok edeceği için hiçbir zaman çözüm değildir. Turizmde yeniden büyük hedeflere ulaşmak için kaliteyi düşürmemek gerekir.”
Kaynak: İHA