Narconon'un Programları Kaz Dağları'nda

Dünya genelinde uyuşturucu bağımlılığı gün geçtikçe artarken BM Uyuşturucu ve Suç İle Mücadele Dairesi’nin (UNODC) verilerine göre, sentetik uyuşturucu kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerde Türkiye Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. Narconon Türkiye Temsilcisi Dila Tezemir, amaçlarının Narconon ilaçsız eğitim programını, uyuşturucudan kurtulmak isteyen madde bağımlısı kişilere öğretmek olduğunu söyledi.

Narconon'un Programları Kaz Dağları'nda
“Uyuşturucu yaşı 10’a kadar düştü”

BM’nin verilerine göre, Türkiye’de uyuşturucu kullanımı 2011’den bu yana 17 kat artarken kullanım yaşı da 10’a kadar düştü. BM Uyuşturucu ve Suç İle Mücadele Dairesi’nin (UNODC) verilerine göre de, sentetik uyuşturucu kullanımı sonucunda yaşanan ölümlerde Türkiye Avrupa ülkeleri arasında birinci sırada yer alıyor. UNODC’nin son raporuna göre, dünya genelinde 250 milyona ulaşan uyuşturucu kullanıcısı sayısı, Türkiye’de de son 3 yılda yüzde 20 artarak 1,5 milyona dayandı. Türkiye toplumunda son yıllarda maalesef gençler arasında sıkça kullanılan sentetik uyuşturucu maddelerden biri ise beyini öldüren Bonzai. İstanbul Narkotik Şube Müdürlüğü ekiplerinin verilerine göre, 2014 yılından bugüne kadar 654 kilo 357 gram sentetik kannabinoid ve 366 kilo 118 gram hammadde ele geçirildi.

“Amacımız ilaçsız eğitim programını uyuşturucudan kurtulmak isteyen kişilere öğretmek”

Amaçlarının Narconon ilaçsız eğitim programını uyuşturucudan kurtulmak isteyen madde bağımlısı kişilere öğretmek olduğunu söyleyen Narconon Türkiye Temsilcisi Dila Tezemir, “Narkonom Programı’nın uygulayıcısı olduğu Kurtuluş Vakfı’nın tesisleri Kaz Dağları’nda bulunmaktadır. Kaz Dağları, oksijen bakımından Alp’lerden sonra ikinci sırada gelmektedir. Buranın havasından ve doğasından ötürü öğrencilerimiz daha iyi şartlarda eğitim almaları adına burada konuşlanmaktayız. Türkiye’de yaklaşık 4 yıldır uygulanmasına ve birçok başarı elde etmesine rağmen halen birçok kişi kurum ve kuruluşlar tarafından Narconon programıyla ilgili hiç bir bilgiye sahip olunmadan ağır eleştirilere maruz kalıyoruz. Tabi başlangıçta çok daha fazla kapı yüzümüze kapanıyordu, şimdilerde biraz daha fazla kendimizi anlatma imkanı buluyoruz. Amacımız Narconon ilaçsız eğitim programını kurtulmak isteyen madde bağımlısı kardeşlerimize de öğretmek. Tek isteğimizde insanların ve devletimizin bu programı daha yakından tanıması ve uygulamada kolaylık sağlanıp daha fazla insana ulaşması, çünkü bu program sadece madde bağımlılarına değil, hiç madde ile tanışmayan çocuklarımıza da eğitimler vererek bundan nasıl uzak durmalarını öğreten, ayrıca ailelere ve toplumda nasıl davranmaları gerektiğini anlatan bir program. Sevdiklerini bize emanet ederken insanların yüzlerindeki umut ve bize olan güvenleri bizi onurlandırıyor. Amacımız uyuşturucusuz yeni mutlu bir hayat. Tüm ailelerimizle sizleri görüştürebiliriz. Sanırım bu şekilde bir yol izleyerek herkesi aynı kefeye koymaktan bir nebzede olsa vazgeçebilirsiniz. Kişi kaldığı sürece ağrı kesici dahi kullanmamaktadır, herhangi bir antidepresan ya da cip uygulaması yapılmamaktadır. Aksine kullanılan ilaç tedavisi bitmeden ya da cip takılıysa veya herhangi bir hastalığı varsa kesinlikle burada kalamazlar” dedi.

Narconon Programının aşamalarını da sıralayan Tezemir, konuşmasını şöyle tamamladı:

“Lokasyonel objektifler, talim alıştırmaları, farkındalık ve algılama, hayatın iniş ve çıkışları, kişisel doğruluk, hayattaki durumları değiştirme, mutlu olmanın yolları ve son olarak bizleri uzaktan değerlendirmeyin, kapımız herkese açık, çalışmalarımızı gelip görün. Evlatları için çırpınan aileler ile tanışın, deneyimlerini dinleyin. Kurtuluş her zaman var. Birlikte umutlu ve mutlu yarınlara birlikte ilerleyelim.”
Kaynak: İHA