Balıkesir'de 176 Orman Köylüsü Aileye 4 Milyon Lira Destek

Balıkesir Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı, kurumun orman yangını söndürme çalışmalarının dışında da bir çok projeye imza attığını belirterek, “Sorumluluk alanımızdaki yüzde 70 civarında ormanlardaki bakım çalışmalarımızı tamamladık. 14,5 milyon fidanın bakımını yaptık ve 8 milyona yakın fidan ürettik. Orman köylülerine destek noktasında 176 aileye 4 milyon lira destek sağladık” dedi.

Balıkesir'de 176 Orman Köylüsü Aileye 4 Milyon Lira Destek
Balıkesir Orman Bölge Müdürü Metin Kırcı, bölge müdürlüğü olarak işlerinin sadece orman yangınlarıyla müdahale etmek olmadığına dikkat çekerek, “Ormanların geliştirilmesi, iyileştirilmesi bakımlarının yapılması gelecek kuşaklara daha güzel orman alanlarının bırakılması ve orman alanlarının attırılması çalışmalarımızda bu arada sürüyor. Ağaçlandırma çalışmaları kapsamında bu sene bin hektara yakın yeni ağaçlandırma sahası Balıkesir’e kazandırıyoruz. Bunların arazi çalışmaları tamamen bitirildi, sezonu geldiğinde güzün inşallah fidanlarını dikeceğiz. Yine 36 köyümüzde köy ormanı kurma çalışmamız devam ediyor. Bu köy ormanlarında gelir getirici türlerle ceviz, badem, kızılcık gibi türlerle ağaçlandırma çalışmaları yapıyoruz. Tarım İl Müdürlüğümüzle mera ıslahı konusunda ortaklaşa bir proje yürütüyoruz. Mera ıslahı konusunda bizde destek olarak meraların ıslahı konusunda Tarım İl Müdürlüğümüzle bu çalışmalarımız devam ediyor. Yabanı zeylinliklerle ilgili aşılama faaliyetlerimizi bu sene bitirdik aşılama işlemlerini yaptık. Ayrıca 2 bin tanede zeytin fidanı diktik. Köylerimizin yollarının kenarlarını, karayollarımızın yollarının kenarlarında bu sene 10 km bir çalışma yaptık. Eski maden sahalarını rehabilitasyonu ve ağaçlandırmalarına devam ediyoruz. Programların tamamını gerçekleştirdik” dedi.



176 aileye 4 milyon destek

Fidan üretimleri hakkında da bilgiler veren Kırcı, “2017 yılında yine bizim fidan üretimimiz vardı, fidan üretimi noktasında da şuan da hem fidan üretimi hemde bakımı programımızda 14,5 milyon fidanın bakımını yaptık ve 8 milyona yakın fidan ürettik. 1 bal ormanı 2 mesire yeri kurduk. Orman köylülerine destek noktasında 140 aileye 3 milyon 300 lira destek gelişim programında vardı ama biz şuan da 176 aileye 4 milyon destek sağladık. İnşallah genel müdürlüğümüzden ek ödenek talep ettik 2. 6 ay için. Ormanlarımızın bakımını yaparken sonunda bir hasılat bir ürün çıkıyor bu ürünün değerlendirilmesi noktasında da şuan da Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü olarak yüzde 70 civarında ormanlarda ki bakım çalışmalarımızı tamamladık. Buradan çıkan ürünleri de bu sene piyasanın arz talep dengesi nedeniyle biraz yüksek olması nedeniyle iyi satış geliri elde ettik. Programımızı yüzde 100, yüzde 140’larda gerçekleştireceğiz” şeklinde konuştu.



"Yangınlar konusunda hassas olalım"

Balıkesir Orman Bölge Müdürlüğü tarafından verilen izinler hakkında da bilgiler veren Kırcı, “Ormanlardaki izinlerle ilgili olarak orman alanlarında kamu yararı ve zaruret olması halinde hem maden izinlerini hemde diğer izinlere izin veriyoruz. Şu ana kadar yaklaşık 2 bin tane izin vermişiz oda ormanlarımızın yaklaşık 1.2’ne tekabül ediyor. Odun dışı orman ürünleri kapsamında da vatandaşlarımızın ormandaki orman ürünleri dışında da yaklaşık 18 bin ton bir programımız var. Şuan itibariyle çok iyi gidiyor, yıl sonu itibariyle de bu rakamların dışına çıkacağız. Ormanlarımızdaki yaban hayvanları yesin diye yabani tür meyveli tür eylem planımız var. Ormanlarımıza bu sene yaklaşık 200 bin adet yabani meyveli tür dikeceğiz. Yaban hayvanları bunlardan faydalansın diye. Bu sene fıstık çamı çalıştayı yaptık. Fıstık çamında arz olan böcekle mücadele noktasında neler yapabiliriz nasıl araştırma üretebiliriz diye bu konuda da çalışmalarımız devam ediyor. Birde Orman Bölge Müdürlüğü olarak halkımızın bizden memnuniyetini ölçme çalışmalarımız var. Şuan itibariyle bizlere yansıyan 7 işletme müdürlüğümüz 1 fidanlık müdürlüğümüzde halkımızın bize dönüşlerinde yaptığımız iş ve işlemlerin kamu hizmeti karşılığında memnuniyet anketlerinde iyi durumda olduğumuzun bir göstergesi var. Yine reçine üretimi konusunda çalışmalarımız sürüyor. Balıkesir ormanlarında reçine üreterek ülkemizin eksik kalan bu reçine üretimi kısmında neler yapabilirizi araştırıyoruz. Mantar ile ilgili çalışmalar devam ediyor. Ormanlara zarar veren kabuk böcekleri biyolojik ve mekanik mücadelemiz devam ediyor. Şunu söyleyebiliriz ki 2017 yılı 2016’dan daha iyi 2018 yılı da 2017’den daha iyi olacak. Her geçen gün çıtamızı yükselterek bize verilen bu görevi layıkiyle en iyi şekilde yapmak için bütün ekip arkadaşlarımızla birlikte çalışmalarımıza devam ediyoruz. Buradan da bütün Balıkesir halkına yangınlar konusunda daha hassas olmalarını, ormanlarda piknik ateşi yakmamalarını, özellikle rüzgarlı havalarda sigara izmariti, ateşle ilgili tarımsal faaliyetlerde daha dikkatli olmalarını, yangın gördükleri anda da Alo 177’yi 112 acil yardıma çağrı bırakarak bizim erkenden oraya müdahale ederek erkenden yangını söndürmemizi sağlamalarını bekliyoruz” şeklinde konuştu.

Kaynak: İHA