Üniversite Öğrencileri Patent İçin Yarışacak

TÜRKPATENT Başkanı Asan:'Yerli patent başvuru sayısının artırılması amacıyla üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen yarışmadan, uluslararası alanda büyük değere ulaşabilecek patentlerin çıkacağından en küçük bir şüphem yok' 'Başvurular 15 Ekim'de alınmaya başlanacak. Dereceye giren öğrencilerden 1'inciye 30 bin, 2'nciye 20 bin ve 3'üncüye 10 bin Türk lirası ödül verilecek'

Türk Patent ve Marka Kurumu (TÜRKPATENT) Başkanı Habip Asan, "Yerli patent başvurusu sayısının artırılması amacıyla üniversite öğrencilerine yönelik düzenlenen yarışmadan, uluslararası alanda büyük değere ulaşabilecek patentlerin çıkacağından en küçük bir şüphem yok." dedi.

Yarışmanın tanıtım toplantısı için kahvaltıda basın mensuplarıyla bir araya gelen Asan, 1'inci Ulusal Üniversiteler Patent Yarışması (ÜNİPATENT 2017) hakkında bilgi verdi.

Yarışma ile öğrencilerin buluş faaliyetlerine özendirileceğini belirten Habip Asan, "180 günlük eylemler kapsamında kurumumuzun sorumluluğunda olan yerli patent başvuru sayılarının artırılması amacıyla üniversite öğrencilerine yönelik ulusal düzeyde patent yarışması düzenlenecektir." diye konuştu.

Proje kapsamında Türkiye'nin geleceği ile ilgili önemli patentlerin çıkacağını düşündüğünü kaydeden Asan, "Ticarileşebilecek, katma değeri yüksek, uluslarası alanda büyük değere ulaşabilecek patentlerin çıkacağından en küçük bir şüphem yok. Bu şekilde ülkemizin ekonomik ve teknolojik gelişmesine katkı sağlamış olacağız." şeklinde konuştu.

Yarışmanın üniversitelerin ön lisanstan doktoraya kadar her kademesini kapsadığını vurgulayan Habip Asan, "Sadece makine mühendislerini, petrokimyayı veya farmakolojiyi kapsamıyor, mesela işletme ya da sosyal bilimlerde okuyan öğrenciler de başvuru yapabilir. Kategorilendirmeyi bizim uzmanlarımız başvuru sonrasında yapacaklar. Fikri olan, toplumun teknolojik soruna çözüm olduğunu düşünen her türlü fikre açıktır bu yarışma," ifadelerini kullandı.

Asan, yarışmada dereceye giren öğrencilerden 1'inciye 30 bin, 2'nciye 20 bin ve 3'üncüye 10 bin Türk lirası ödül, ilk 6'ya uluslararası buluş fuarlarına katılım imkanı ve ilk 10'a giren adaylara dizüstü bilgisayar ve tablet gibi ödüller verileceğini açıkladı.

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakan Yardımcısı Hasan Ali Çelik ise buluş ekosistemi atmosferini yaygınlaştırmak ve en uç noktalara taşımak için yarışma düzenlemek istediklerini söyledi.

Başvuruların 15 Ekim-31 Aralık tarihlerinde alınacağı yarışma hakkında, "www.patentleturkiye.gov.tr" adresinden bilgi alınabilecek. Yarışmanın sonucu Mart 2018'de açıklanacak.
Kaynak: AA