Türkler Kuzey Irak'tan Dönüyor

Irak Kürt Bölgesel Yönetimi’ndeki (IKBY) referandum kararı sonrası bugün 18.00’dan sonra Erbil ve Süleymaniye uçuşlarının askıya alınması sonrası bölgedeki Türkler yurda dönmeye devam ediyor. Bu arada tatil için Türkiye’ye gelen Irak vatandaşları ise bugün dönüyor. Türk Hava Yolları’nın (THY) Erbil’e yapacağı sefer için Atatürk Havalimanı’na gelen yolcular, terminaldeki bilet kontrol noktalarında yoğunluk oluşturdu.

Türkler Kuzey Irak'tan Dönüyor
Irak’ın kuzeyinde bulunan Erbil ve Süleymaniye’ye uçuşların bu akşam itibariyle askıya alınması nedeniyle bölgede bulanan Türk ve yabancı yolcular son uçaklarla İstanbul’a gelmeye başladı.

Yolcuların yoğunluğu nedeniyle Süleymaniye’ye öğle saatlerinde ek sefer koyan Türk Hava Yolları, bu seferini iptal etmek zorunda kaldı. THY ve Irak Hava Yolları’nın son Erbil-İstanbul seferiyle Atatürk Havalimanı’na gelen yolcular, “İnşallah bu uçuş yasağı kalkar” temennisinde bulundu.

Türk Hava Yolları’nın son seferiyle Erbil’e giden Erkan Eşref adlı yolcu, “Arabayla buraya gelmek çok zor. Uçak her zaman iyi olurdu. Bu yasakla birlikte Habur Sınır Kapısı’nı kullanmak zorunda kalacağız" derken, Irak Hava Yolları uçağıyla Erbil’den İstanbul’a gelen Türk iş adamı Lazgin Demirkıran, “Erbil güzel hiçbir sıkıntı yok. Ben 6-7 aydan beri gidip geliyorum. Referandumda da oradayım. Ben uçak seferlerinin son kez yapıldığına inanmıyorum orada iş adamları, Türk yolcular var. Ben uçuşların iki gün sonra yeniden başlayacağına inanıyorum. Benim vizem bittiği için geldim. Kerkük ve Musul’da biraz sıcaklık var ama Erbil’de durum sakin" diye konuştu.

Öte yandan, Kuzey Irak’tan yurda dönen Türkler ise Erbil’de yaşananları anlattı. Kız kardeşini Almanya’ya göndermek için İstanbul’a gelen ve 12 gün sonra geri döneceğini ifade eden Ali Koçer, "İnşallah düzelir. Referandum nedeniyle işler bitti. İş yok. Şu anda iş bitmiş" dedi.

Erkan Eşref isimli yolcu ise "İnşallah hiçbir şey olmaz. Sınır kapanmazsa araba ile geleceğiz. Araba ile gelmek zor alacak. Son gün olduğu için pahalı aldım bileti" dedi.

Türk Hava Yolları bugün saat 12.10’de yapmayı planladığı Süleymaniye seferini iptal etöişti.
Kaynak: İHA