Türk Yatırımcılar Bulgaristan'da

Filibe'de düzenlenen Uluslararası Teknik Fuarı'na katılan Türk iş adamları, 'BulgarTürk Yatırım Semineri'nde ülkedeki yatırım olanaklarına ilişkin bilgiler edindi Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Sazak: 'Bulgaristan'ın komşu ülke olması, en büyük ticaret ortağımız Avrupa'ya açılan kapı olması, Gümrük Birliğinin ticareti için sağlam bir hukuki zemin getirmesi iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini olumlu etkilemektedir' BULTİŞAD Başkanı İnce: 'Bulgaristan'da gelişen AB topluluğu kanunları dolayısıyla bugün yatırımcılar için emniyetli bir ortam var. Yatırımcılar burada şirketlerini kurabilirler, vergi avantajından faydalanabilirler. AB fonları var, onlardan da faydalanabilirler'

Bulgaristan'ın güneydoğusundaki Filibe kentinde düzenlenen geleneksel Uluslararası Teknik Fuarı'na konuk olan Türk iş adamları, ülkedeki iş ve yatırım olanakları hakkında bilgi aldı.

Fuarda Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği Ticaret Müşavirliği, Filibe Başkonsolosluğu, Bulgar-Türk Ticaret ve Sanayi Odası (BULTİŞAD) iş birliğiyle "Bulgar-Türk Yatırım Semineri" gerçekleştirildi.

Yabancı yatırımcıların çalışmalarını ilgilendiren ve ülkenin genel ekonomik yapısını tanımlayan ayrıntılı bilgilerin sunulduğu seminerde Bulgaristan, Türk iş adamları için Avrupa Birliğine (AB) açılan bir kapı olarak tanıtıldı.

Seminer programı kapsamında, "Bulgaristan-Türkiye Ticaret ve Yatırım İlişkileri", "AB'ye İhracatta Bulgaristan'ın Lojistik Üs Olma Potansiyeli ve Avantajları" ile "Bulgaristan Sanayi Bölgeleri Sunumu" konulu üç panel düzenlendi.

Türkiye'nin Sofya Büyükelçiliği Ticaret Başmüşaviri Emrah Sazak, AA muhabirine yaptığı açıklamada, Türk iş adamlarına kolaylık olması amacıyla "Bulgaristan Ticaret ve Yatırım Rehberi" hazırladıklarını söyledi.

Sazak, "Bulgaristan'ın komşu ülke olması, en büyük ticaret ortağımız Avrupa'ya açılan kapı olması, Gümrük Birliğinin ticareti için sağlam bir hukuki zemin getirmesi iki ülke arasındaki ticaret ve yatırım ilişkilerini olumlu etkilemektedir. Bu rehber, iki ülke ticaret ve yatırım potansiyeline ışık tutmak amacıyla hazırlanmıştır." dedi.

- 500 milyon nüfuslu pazara açılan kapı

BULTİŞAD Başkanı Fikret İnce de Bulgaristan'ın, 500 milyon dolayında nüfusa sahip AB'ye açılan bir kapı olduğunu vurguladı.

Türk sanayicileri için Bulgaristan'ın çok iyi bir üretim merkezi olabileceğini dile getiren İnce, iki ülke arasındaki ticaret mübadelesinde memnuniyet verici gelişmeler yaşandığını anlattı.

Bulgaristan'a yapılan Türk yatırımlarının 2,2 milyar doları aştığını ancak bu miktarın gerçek potansiyelin altında olduğunu belirten İnce, ülkeye ciddi yatırımcıların gelmesinden mutluluk duyduğunu ifade etti.

Türk iş adamları ve sanayicilerine Bulgaristan'a yatırım yapma çağrısında bulunan İnce, "Öncelikle Bulgaristan'da gelişen AB topluluğu kanunları dolayısıyla bugün yatırımcılar için emniyetli bir ortam var. Yatırımcılar burada şirketlerini kurabilirler, vergi avantajından faydalanabilirler. AB fonları var, onlardan da faydalanabilirler." diye konuştu.

- "Bulgaristan eskisi gibi değil"

Türkiye'nin Filibe Başkonsolosu Hüseyin Ergani ise Türk ve Bulgar yatırımcıları, iş adamlarını bir araya getirmeyi, Bulgaristan'a yatırım fırsatlarını anlatmayı amaçladıklarını belirtti.

Son dönemde Türk sektör temsilcilerinin Bulgaristan'a ilgisinin arttığına dikkati çeken Ergani, "Bulgaristan eskisi gibi değil. Komünist dönemi çoktan geride kaldı. Bulgaristan yasal mevzuatını güncelleyen bir ülke. Sıkıntılar halen kısmen bile olsa da ülke bunları çok hızlı bir şekilde aşıyor." yorumunu yaptı.

Bulgaristan'da turizm sektöründe yatırım yapan Türk iş adamlarından Burhan Nemutlu, Bansko gibi kış turizminin gelişmiş olduğu bölgelere gelen Türk turist sayısının her yıl yüzde 10 ila 20 arttığı bilgisini paylaştı.

Sağlam bir hizmet geleneğini temsil eden Türk turizmcilerin Bulgaristan'da hazırladıkları imkanlarla örnek olduğunu ifade eden Nemutlu, Bulgaristan'ın Türkiye'ye uyguladığı vize rejiminin turistik ziyaretleri olumsuz etkilediğinden bahsetti.

Seminere Türkiye ve Bulgaristan'ın farklı iş sektörlerini temsil eden 400'e yakın iş adamı katıldı. Türk iş adamları seminer sonrası Bulgar sektör temsilcileriyle bir araya gelerek olası iş birliği alanlarını değerlendirdi.
Kaynak: AA