SNHR'den İdlib'teki Sivilleri Koruma Çağrısı

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), İdlib'de sivilleri hedef alan saldırılara karşı uluslararası toplumu harekete geçmeye çağırdı SNHR raporunda, 1927 Eylül'de hastane, sivil savunma merkezi, okul, mescit, çadır kentleri içeren en az 46 yaşam merkezinin vurulduğunu bildirdi.

Suriye İnsan Hakları Ağı (SNHR), İdlib'te 19-27 Eylül'de en az 46 yaşam merkezinin hedef alındığını belirterek, uluslararası toplumu harekete geçmeye davet etti.

SNHR, İdlib çatışmasızlık bölgesine düzenlenen hava saldırılarına ilişkin rapor yayımladı.

Rapora göre, 19-27 Eylül'de Rus ve rejim güçlerinin İdlib ilinin güney ve batı kırsalındaki sivil yerleşim yerlerine düzenlediği 714 hava saldırısında 23'ü çocuk, 24'ü kadın en az 85 sivil öldü.

Raporda, Rus ve rejim saldırlarına maruz kalan sivil yerleşim yerlerine önceden saldırı uyarısı yapılmadığını belirterek, "Yapılan araştırmalara göre, hedef alınan yerlerde herhangi bir muhalif veya radikal islami gruplara ait bir askeri nokta veya silah ve mühimmat deposu bulunmamaktadır. Vurulan yerlerde sadece siviller yaşıyordu.” ifadelerine yer verildi.

Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyine (BMGK) sivillerin korunması için önlem alınması çağrısında bulunulan raporda, "Ruslar ve rejim güçleri, uluslararası insan hakları hukukunu ihlal etti.” tespitine yer verildi.

- En az 46 yaşam merkezi bombalandı

SNHR, saldırıların ilk 8 gününde hava saldırılarında okulların, hastanelerin, sağlık merkezlerinin, sivil savunma noktalarının, çadır kentlerin ve yolların yer aldığı 46 yaşamsal bölgenin vurulduğunu kaydetti.

Raporda 2 mescit, 2 çadır kent, 16 sivil savunma merkezi, 6 okul ve 10 sağlık merkezinin hedef alındığı ifade edildi.

Saldırı altındaki İdlib ve Doğu Guta, Astana toplantılarında Türkiye, Rusya ve İran tarafından "çatışmasızlık bölgesi" olarak belirlenmişti.

Türkiye ve ABD, İdlib'de yoğunlaşan Rus hava saldırıları nedeniyle Moskova yönetimini uyarmıştı.

İdlib'deki AA muhabirlerinin bildirdiğine göre, son 10 gündür düzenlenen saldırılarda ölen sivillerin sayısı 100'ü geçti.

Kaynak: AA