Malezya'dan Türk Yatırımcılara Davet

Malezya Uluslararası Sanayi ve Ticaret Bakanı Mohamed: 'Türkiye ve Türk şirketlerini Malezya ve ASEAN bölgesini keşfetmeye ve yatırım yapmaya davet ediyoruz' 'Malezyalı şirketlere, Türkiye'nin Avrupa ve Ortadoğu'ya açılan kapı olarak jeopolitik konumundan bahsediyoruz'.

Malezya Uluslararası Sanayi ve Ticaret Bakanı Dato Sri Mustapa Mohamed, Türk şirketlerine, Malezya ve Güney Doğu Asya Ülkeleri Birliği (ASEAN) bölgesini keşfetme ve burada yatırım yapma çağrısında bulundu.

Malezya Dış Ticaret Geliştirme Kurulu'ndan (Matrade) yapılan açıklamaya göre, ikili görüşmelerde bulunmak üzere Türkiye'ye gelen Dato Sri Mustapa Mohamed, Türkiye ile Malezya arasındaki ticaret hacminin 2017'nin ilk 7 ayında geçen yılın aynı dönemine göre yüzde 64 artarak 1 milyar 620 milyon dolara yükseldiğini kaydetti.

İki ülke arasında 2015'te imzalanan serbest ticaret anlaşması sonucu yaklaşık 3 milyar dolarlık bir ticaret hacmi oluşturduklarını hatırlatan Mohamed, 2020 yılında bu rakamı 5 milyar dolar seviyesine çıkaracaklarını bildirdi.

Mohamed, "Potansiyel sektörlerdeki iş birliğini artırmak istiyoruz. Eğitim, turizm, sağlık, gıda, enerji ve savunma sanayisi başta olmak üzere daha bir çok alanda iş birliğini geliştirmeyi düşünüyoruz." ifadelerini kullandı.

Malezyalı şirketlerin Türkiye'ye 2 milyar 630 milyon dolar yatırım yaptıkları bilgisini veren Mohamed, Türkiye'nin Malezya'nın en büyük 24'üncü ticaret ortağı haline geldiğini aktardı.

Serbest ticaret anlaşmasıyla iki ülke arasında ticareti yapılan ürünlerin yüzde 70'inde vergilerin kaldırıldığına değinen Mohamed, "Türkiye'ye yatırım yapmak isteyen Malezyalı şirketlere, Türkiye'nin Avrupa ve Ortadoğu'ya açılan kapı olarak jeopolitik konumundan bahsediyoruz. Bunun somut örneği olarak da 3 milyar dolara yakın bir ticaret hacmi ortaya koyduk. Şimdi Türk şirketlerini Malezya'yı ve ASEAN bölgesini keşfetmeye davet ediyoruz. Türkiye'yi ve Türk şirketlerini de Malezya'ya yatırım yapmaya çağırıyoruz." değerlendirmesinde bulundu.

Kaynak: AA