Lübnan'da Memurların Maaş Zammı İçin Vergi Artışı

Anayasa Komisyonu tarafından reddedilen 'yeni maaş ölçeği kanunu', Bakanlar Kurulu'nda 'yeniden' düzenlendi Sendikalar, pazartesi günü başlattıkları genel greve son verdi.

Lübnan'da Anayasa Komisyonu tarafından reddedilen "yeni maaş ölçeği kanununun", Bakanlar Kurulu'nda "yeniden" düzenlenmesinin ardından sendikalar, hafta başında başlattıkları genel greve son verdiklerini açıkladı.

Kamu çalışanlarının maaşlarında zam yapılabilmesi için gerekli ödeneğin sağlanmasını amaçlayan söz konusu kanun mecliste kabul edilmesine rağmen Anayasa Komisyonunda reddedilmesinin ardından Bakanlar Kurulu'nda yeniden hazırlandığı belirtildi.

Başbakan Saad Hariri, başkent Beyrut'taki Hükümet Sarayında gerçekleştitilen Bakanlar Kurulu toplanısının ardından yaptığı açıklamada, "hükümetin, yoğun bir çalışma temposu ile vergi artışını içeren yeni kanun tasarısını hazırladığını ve meclise sunacağını" söyledi.

Hükümetin üstüne düşen görevi yaptığını vurgulayan Hariri, kamu çalışanlarına zam imkanı sağlayacak yeni vergi kanunun bundan sonra mecliste görüşüleceğini ifade etti.

Hariri, "Ülkede olan parayı bizim vermek istemediğimizi düşünüyorlar. Ancak şöyle bir sorun var ki ülkede para yok." ifadelerini kullandı.

Son bir haftadır devam eden genel grevin "gereksiz" olduğunu kaydeden Hariri, grevin ülke ekonomisinde büyük zarara yol açtığını vurguladı.

Yeni maaş ölçeği kanununun geçen hafta cuma günü Anayasa Komisyonu tarafından reddedilmesinin ardından pazartesi günü greve başlayan kamu çalışanları ise hükümetin bugün aldığı yeni kararla eylemlerine son verdiklerini açıkladı.

- Lübnan'daki maaş tartışması

Birkaç yıldır yeni maaş ölçeğinin onaylanmasını talep eden Sendika Koordinasyon Komitesi, grev kararının yanı sıra bu amaçla sık sık protestolar düzenliyor ve basın açıklamaları yapıyor.

Meclis tarafından "2017 devlet bütçesi" kapsamında kabul edilen ve kamu çalışanlarına zam yapılması için vergi artışını içeren yeni kanun taslağı 22 Eylül Cuma günü Anayasa Komisyonu tarafından reddedilmişti.

Hükümet, kamu personelinin maaş zammına bütçe bulmak için vergi artırımına gitmiş ve yüzde 10 oranındaki KDV'yi yüzde 11'e yükseltmişti. Ayrıca bankalara yönelik bazı vergileri de yükselten hükümet, şirketlerin kârlarından alınan vergiyi de yüzde 15'ten yüzde 17'ye çıkarmıştı.

Bu vergi artışları, özel sektördeki şirket ve banka sahiplerinin büyük tepkisine neden olmuştu.

Lübnan'da siyasi partiler arasında yaşanan fikir ayrılığı nedeniyle en son 2005 yılında düzenlenen ülke bütçesi 12 yıldır yenilenmemiş, Lübnan Bakanlar Kurulu, bütçe tasarısını uzun süren çalışma ve tartışmaların ardından Mart 2017'de onaylamıştı. Lübnan Bakanlar Kurulu, 2016 yılının sonunda yayımladığı raporda, ülkenin 74 milyar dolar kamu borcu olduğunu duyurmuştu.
Kaynak: AA