Küçükçekmeceliler Kalp Sağlığı İçin Yürüdü

Küçükçekmece Belediyesi ve Mehmet Akif Ersoy Hastanesi iş birliğiyle Dünya Kalp Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, vatandaşlar yürüyüş, fitness, aerobik ve bisiklet sürüşü yaptı Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Başhekimi Doç. Dr. Ertürk: ''Sağlıksız beslenme, hareketsiz yaşam şekli ve sigara kullanımı gibi başlıca risk faktörlerini kontrol ederek, yaşam biçiminde yapılacak küçük değişiklikler ile kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölüm riskini ciddi oranda azaltmak mümkün''

Sağlık Bilimleri Üniversitesi Mehmet Akif Ersoy Göğüs Kalp ve Damar Cerrahisi Başhekimi Doç. Dr. Mehmet Ertürk, her yıl dünyada yaşanan ölümlerin yüzde 6'sının hareketsizlikten, önlenebilir ölümlerin ise yüzde 50'sinin sigara kullanımından kaynaklandığını belirterek, ''Sağlıksız beslenme, haraketsiz yaşam şekli ve sigara kullanımı gibi başlıca risk faktörlerini kontrol ederek, yaşam biçiminde yapılacak küçük değişiklikler ile kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölüm riskini ciddi oranda azaltmak mümkün.'' dedi.

Küçükçekmece Belediyesi ve Mehmet Akif Ersoy Hastanesi iş birliğiyle Menekşe Parkı'nda Dünya Kalp Günü dolayısıyla düzenlenen etkinlikte, vatandaşlar yürüyüş, fittness, aerobik ve bisiklet sürüşü yaptı. Vatandaşlar, "Sağlığınız için kalbinizi seçin", "Sağlıklı beslen kalbini koru", "Spor kalbin en iyi dostudur" yazılı dvizler taşıdı.

Etkinlikte konuşan Ertürk, bu tür etkinliklerle kalp ve damar hastalıkları konusunda toplumsal bilinci artırmayı ve kalp sağlığı koruyucu uygulamalarını yaşam tarzı haline getirmeyi amaçladıklarını söyledi.

Türkiye İstatistik Kurumu (TÜİK) verilerine göre, Türkiye'de 2016'da ölümlerin yüzde 39.8'inin kalp kaynaklı olduğunu belirten Ertürk, ''Her yıl dünyada yaşanan ölümlerin ise yüzde 6'sı hareketsizlikten kaynaklanmakta, önlenebilir ölümlerin yüzde 50'sinden ise sigara kullanımı sorumlu tutulmaktadır. Obezite, diyabet ve fiziksel aktivite yetersizliği gibi risk fakörlerinin çocukluk çağında görülmeleri, erişkinlikte kap hastalığı gelişme riskini büyük oranda artırmaktadır. Sağlıksız beslenme, haraketsiz yaşam şekli ve sigara kullanımı gibi başlıca risk faktörlerini kontrol ederek, yaşam biçiminde yapılacak küçük değişiklikler ile kalp ve damar hastalıklarından kaynaklanan ölüm riskini ciddi oranda azaltmak mümkün.'' diye konuştu.

- ''Kalp vücudun en ağır işçisi''

Türk Kardiyoloji Derneği Gelecek Başkanı Prof. Dr. Mustafa Kemal Erol da, kalp damar hastalıklarına dikkati çekmek ve halkı bilinçlendirmek için çeşitli aktiviteler yaptıklarını dile getirdi.

Kalbin en önemli hayati organ olduğunu vurgulayan Erol, şunları kaydetti:

''Kalp durduğu zaman dünya duruyor. Kalp vücudun en ağır işçisi. Siz uyursunuz, o uyumaz, sürekli çalışır. Dakikada 60-100 arasında çalışması gerekir ki beyin, kol, bacak, dolayısıyla bütün vücut çalışsın. Kalp damar hastalıkları tüm dünyada olduğu gibi ülkemizde de en başta gelen ölüm nedenlerinden bir tanesi. Kalp damar hastalıklarına baktığımızda bunların yüzde 90'ı önlenebilir nedenlere bağlı oluşuyor. Sigara içmek, kilo almak, hareketsizlik, kolestrol yüksekliği, şeker hastalığı, stres, bunların hepsi kalp damar hastalığı riskimizi artırıyor. Yaşlanma ve genetik faktörler de etkili fakat onları önleyemiyoruz. Sağlıklı beslenirsek, yürüyüş yaparsak, kilo almazsak, kolestrol ve şeker kontrol edersek kalp damar hastalığı gelişme riskini en aza indirebiliriz. Tüm bunların çocukluk çağında başlaması gerekiyor. Anne babalar çocuklarına sigara içmeyerek, yürüyüş yaparak çocuklarına örnek olmalı. Çocuklarınızı Akdeniz tarzı dediğimiz sebze ve meyve yoğunluklu, doymuş yağların az olduğu beslenme tarzına alıştırın.''

- ''Daha çok severek kalbimize yardımcı olabiliriz''

Küçükçekmece Kaymakamı Harun Kaya da spor yapmadan geçirilen günlerin kayıp olduğunu ve sağlıksızlık olarak vücuda geri döndüğünü söyledi.

Küçükçekmece Belediye Başkanı Temel Karadeniz ise, kalp sağlığını birçok insanın ihmal ettiğini belirterek, günümüz dünyasının insanları hareketsizliğe ittiğini söyledi.

Çocukların oyun oynamak için bilgisayar başında saatlerce oturduklarına işaret eden Karadeniz, ''Birbirimize daha hareketli bir yaşamı daha renkli göstermenin yollarını bulmamız lazım. Beslenme alışkanlıklarımızı gözden geçirmeliyiz. Kalp sağlığında dikkat edilmeyen bir yön de sevmeyen bir kalptir. Ben daha çok seven, hoşgörülü olan, kötü düşüncelerle kalbi karartmayan bir anlayışın kalbe destek olacağını düşünüyorum. Biz daha çok severek kalbimize yardımcı olabiliriz.'' dedi.

Küçükçekmece Kamu Hastaneleri Birliği Genel Sekreteri Doç. Dr. Mehmet Emin Kalkan ise, ezgersizin hastalıkları önleyici etkisinin yanında var olan hastalıkları iyileştirici etkisi olduğuna dikkati çekti.

Konuşmalardan sonra program, pilates, bisiklet turu, fitness, aerobik gibi spor etkinlikleriyle devam ederken, alanda kurulan sağlık çadırlarında vatandaşlara EKG taramaları, tansiyon ve kan şekeri ölçümleri, sigara bırakma ve sağlıklı beslenme eğitimi yapıldı.
Kaynak: AA