Kilis'te Suriyelilere Yönelik ''Çocuk Yaşta Evlilikler'' Başlıklı Panel

Kilis’teki geçici koruma altındaki Suriyeli ailelere yönelik “Psikolojik, Sosyolojik ve Tarihi Boyutlarıyla Çocuk Yaşta Evlilikler” isimli bir panel düzenlendi.

Kilis'te Suriyelilere Yönelik  ''Çocuk Yaşta Evlilikler'' Başlıklı Panel
UNICEF tarafından desteklenen, Kilis Belediyesi tarafından yürütülen ve Kilis 7 Aralık Üniversitesinin paydaş olduğu proje kapsamında, Kilis’teki geçici koruma altındaki Suriyeli ailelere yönelik “Psikolojik, Sosyolojik ve Tarihi Boyutlarıyla Çocuk Yaşta Evlilikler” isimli bir panel düzenlendi.

Başkanlığını 7 Aralık Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun’un yaptığı panele, konuşmacı olarak Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ruhat Yaşar ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yıldırım katıldı.

Rektör Karacoşkun, evlilik öncesi ve sonrası yaşanan olayların ve son dönem evliliklerin kısa ömürlü olduğunu ifade ederek, “Bizim kültürümüzde bir ata sözü vardır, ‘Bir Yastıkta kocayın’ evlilik böyle başlar, onun için eşlerimizi iyi seçmemiz önemlidir. Malum olduğu üzere evlilik, çarşıdan pazardan bir eşya seçmek gibi değildir. İşin içerisinde ne var, birde birlikte hayat geçireceğiniz, gönlünüzün de onay vermesi gerekiyor. Ben bu kişiyle beraber yaşayabilirim demeniz gerekiyor. İyi bir araştırmayı, iyi gözlem yapmayı gerektiren aynı zamanda bir gönül ilişkisini gerektiren bir süreç, evlilik sevmeden, istemeden, gönül eğilim göstermeden, yapılan bir evlilik, kendimize yapacağımız en kötü bir kötülüktür. Eşimizin bizden farklı düşünmesi gerekir ki birbirlerimizin de eksikliğini tamamlayalım, farklılıklarımızı nasıl algıladığımız, son derece önemlidir”

4 dörtlülük evliliği olmasının mümkün olmadığını ifade eden Karacoşkun, “Oğlumuza kız isterken veya kızımıza talip olduğu zaman erkek tarafından ne soruyoruz. ‘Oğlunuz ne iş yapıyor, ne kadar maaş alıyor. Acaba evleneceğim kız, kadrosu sağlam bir kadromu, yoksa yarın öbürsü gün işi elinden gidecek mi?, kız tarafı da erkek tarafı için ne kadar geliri var, ha fabrikada mı çalışıyor, Fabrikanın ne kadarını ortak, ne kadar aylık geliri var’ bakın bütün her şey maddenin üzerine kurulmuş, böyle yaklaşım doğru değildir” diye konuştu

Panel, Rektör Yardımcısı Prof. Dr. Muhammet Ruhat Yaşar ve Rektör Danışmanı Doç. Dr. Mehmet Ali Yıldırım konuşmalarıyla devam etti.

Soru-cevap bölümüyle devam eden panelde daha sonra Rektör Prof. Dr. Mustafa Doğan Karacoşkun tarafından konuşmacılara katılım belgesi verildi.

Panel, Rektör Karacoşkun’a çiçek takdimiyle sona erdi.
Kaynak: İHA