Coşkuner Açıklaması 'Kan Bağışı Sosyal Bir Paylaşımdır, Bir Sosyal Sorumluluktur'

Kan bağışı, son zamanlarda sosyal sorumluluk projeleri ve gerçekleştirilen kampanyalarla arttırılmaya çalışılıyor. Sinop Kan Alma Birimi Sorumlu Hekimi Muharrem Coşkuner, "Bağış olmadan kan ihtiyacını gideremiyoruz. Dolayısıyla kan bağışı sosyal bir paylaşımdır, bir sosyal sorumluluktur" dedi.

Coşkuner Açıklaması 'Kan Bağışı Sosyal Bir Paylaşımdır, Bir Sosyal Sorumluluktur'
2005’de yapılan protokol ile Sağlık Bakanlığı adına dağıtımı gerçekleştiren kurum olan Kızılay canla, başla çalışıyor. Kan bağışının önemini vurgulayan Sinop Kan Alma Birimi Sorumlu Hekimi Muharrem Coşkuner, "Kan yapay olarak üretilmeyen sadece insanda bulunan bir ürün ve kan ihtiyacını gidermek için bağışçı gerekiyor. Bağış olmadan kan ihtiyacını gideremiyoruz. Dolayısıyla kan bağışı sosyal bir paylaşımdır, bir sosyal sorumluluktur. Devlet hastanesi ya da herhangi bir hastanede kan ihtiyacı olduğunda bağışçılar bunu karşılıyor. Türkiye’de üniversite hastaneleri haricinde tüm kan ihtiyaçlarını Sağlık Bakanlığı adına Kızılay yürütmektedir. İnternet üzerinden programla kan ihtiyacını bildiriyorlar. Kızılay’da soğuk zincirle kendi araçlarıyla hastaneye kanı sevk ediyor, bu zincir böyle devam ediyor" dedi.

Kan bağışının sadece başkaları için yapılmadığını belirten Coşkuner, "Kan bağışı sadece başkası için değil yarın öbür gün kendimiz için de yapmış oluyoruz aslında. Yani bu döngüyü sürdürerek, stokları diri tutarak yarın bir gün kendimize, annemize, babamıza, kardeşimize, yakınlarımıza gelecek bir hastalık, kaza, bela neticesiyle kan ihtiyacını gidermiş oluyoruz. Herkesin başına gelebilir, bunu göz önünde bulundurmalıyız. Biliyorsunuz, burası turistik bir şehir. Yaz aylarında dışarıdan yerli, yabancı çok turist geliyor. Biz de şehrimizin belli yerlerine mobil kan araçları yerleştiriyoruz. Bu araçlar sayesinde kan bağışının da arttığını biliyoruz. El broşürleri ilanlar basılıyor. Aynı zamanda üniversiteden 25-30 kişilik bir öğrenci grubu gönüllü olarak bizimle çalışıyor. Bu çalışmalarla kan bağışının arttığını görüyoruz" diye konuştu.

Kaynak: İHA