Ceza Avukatı Koşar Açıklaması 'Emrah Serbes 15 Yıla Kadar Ceza Alabilir'

Ceza avukatı Çiler Nazife Koşar, İzmir-Aydın otoyolunda 2 kişinin ölümüne, bir kişinin de yaralanmasına neden olan ve kazayı kendisinin yaptığını bir hafta sonra itiraf edip tutuklanan yazar ve senarist Emrah Serbes’in “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ya da yaralanmasına sebep olmak” suçundan 15 yıla kadar hapis cezasıyla yargılanabileceğini belirtti. Koşar, olay sonrası kazayı üstlenen Kenan Doğru’nun da “suçu üstlenme” kapsamında 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanabileceğini söyledi.

Ceza Avukatı Koşar Açıklaması 'Emrah Serbes 15 Yıla Kadar Ceza Alabilir'
Aydın-İzmir otoyolunda 22 Eylül tarihinde meydana gelen kazada, İzmir istikametinden Aydın yönüne seyir halinde olan 34 NT 5005 plakalı otomobil, aynı yönde ilerleyen Ayhan Özçelik yönetimindeki 35 TV 9335 plakalı otomobile arkadan çarpmış, kazada 59 yaşındaki Ayhan Özçelik ile 16 yaşındaki kızları Zeynep Özçelik hayatını kaybetmişti. Kazada Nilgün Özçelik de yaralanmıştı. Behzat Ç.’nin senaristi yazar Emrah Serbes, 22 Eylül tarihinde Aydın-İzmir otoyolunda meydana gelen ve bir baba-kızın yaşamını yitirdiği trafik kazasını kendisinin yaptığını belirterek dün Twitter hesabından itirafta bulundu. İtirafın ardından İzmir Torbalı Adliyesine gidip teslim olan Serbes, tutuklanarak cezaevine gönderildi.

“15 yıla kadar ceza alabilir”

Yaşanan olay ile ilgili deneyimli ceza avukatı Çiler Nazife Koşar, bundan sonra yaşanacak hukuki gelişmeler hakkında bilgi verdi. Emrah Serbes hakkında “taksirle birden fazla kişinin ölümüne ya da yaralanmasına sebep olmak” suçundan dava açılabileceğini belirten Avukat Koşar, “Bu suçun cezası kanunda 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezasıdır. Nitekim 5237 Sayılı Türk Ceza Kanununun (TCK) ‘taksirle öldürme’ başlıklı 85. maddesi; ‘Taksirle bir insanın ölümüne sebep olan kişi, 2 yıldan 6 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır. Fiil, birden fazla insanın ölümüne ya da bir veya birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir veya birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olmuş ise kişi 2 yıldan 15 yıla kadar hapis cezası ile cezalandırılır’ şeklinde düzenlenmiş olup, maddenin 1. fıkrasına göre, taksirle bir insanın ölümüne sebep olmak suçu yaptırıma bağlanmıştır. Fiil birden fazla insanın ölümüne veya bir ya da birden fazla kişinin ölümü ile birlikte bir ya da birden fazla kişinin yaralanmasına sebep olmuş ise fail maddenin 2. fıkrası gereğince cezalandırılır” dedi.



“Deliller çok önemli”

Emrah Serbes’in olaydaki kusuru tespit edilmesinin gerektiğini ifade eden avukat Çiler Nazife Koşar, “Yani kaza sırasında alkol ya da uyuşturucu madde etkisi altında olup olmaması, aracın hızı, yol ve hava durumu gibi hususlar bu anlamda belirleyicidir. Kazaya karışan araçlarda, konunun uzmanı bilirkişiler vasıtasıyla teknik inceleme yapılabilir. Olay yerinde yapılacak keşif, bu keşif esnasında dinlenecek varsa görgü tanıkları, kazayı tespit eden MOBESE kayıtları maddi gerçeğin ortaya çıkmasında önem arz eder. Zira ceza muhakemesinin amacı, usul kurallarının öngördüğü ilkeler nazara alınarak somut gerçeğin her türlü şüpheden uzak biçimde kesin olarak ortaya çıkarılmasıdır. Bu bağlamda 5271 sayılı Ceza Muhakemesi Kanunu; adil, etkin ve hukuka uygun bir yargılama yapılarak maddi gerçeğe varmayı amaç edinmiştir. Bu nedenle, ulaşılma imkanı bulunan bütün delillerin ele alınıp değerlendirilmesi gerekir. Diğer bir deyişle, adaletin tam olarak tecelli edebilmesi için maddi gerçeğe ulaşma amacına hizmet edecek tüm kanuni delillerin toplanması ve tartışılması zorunludur” diye konuştu.



Kenan Doğru 2 yılla yargılanabilir

Avukat Çiler Nazife Koşar, kazayı Emrah Serbes adına üstlendiği öne sürülen Kenan Doğru’nun da TCK’nın 270. maddesi gereği “suçu üstlenme” kapsamında 2 yıla kadar hapis cezası istemiyle yargılanabileceğini belirtti.

Kaynak: İHA