CENTCOM Komutanları Lübnan'da

Lübnan Cumhurbaşkanı Avn, CENTCOM heyetini kabul etti.

Lübnan Cumhurbaşkanı Mişel Avn'ın, ABD Merkez Kuvvetler Komutanlığı (CENTCOM) heyetini kabul ettiği bildirildi.

Cumhurbaşkanlığından yapılan yazılı açıklamada, "Avn'ın CENTCOM heyetini başkent Beyrut'un güneyindeki Baabda Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda kabul ettiği" belirtildi.

Açıklamaya göre ABD'li komutanlara "Lübnan ordusunun son aylarda düzenlediği askeri operasyonlar" hakkında bilgi veren Avn, "ülkesinin doğu sınırının teröristlerden temizlendiğini diğer bölgelerdeki uyuyan terör hücrelerine yönelik operasyonların ise devam ettiğini" ifade etti.

İsrail'in Lübnan'a yönelik ihlallerine de değinen Avn, "ülkesinin hava, kara ve deniz sınırlarının İsrail tarafından sürekli olarak ihlal edildiğine" dikkati çekti. Lübnan Cumhurbaşkanı'nın, "İsrail'in ihlallerine karşılık, Birleşmiş Milletler (BM) tarafından 2006'da alınan kararlara bağlı kalmayı sürdürüyoruz." dediği aktarıldı.

Avn'ın ayrıca Lübnan ordusuna verdiği eğitim ve mühimmat desteği sebebiyle ABD'ye şükranlarını ifade ettiği kaydedildi.

Öte yandan CENTCOM Komutanı Yardımcısı General Charles Brown'ın da Lübnan'a yönelik askeri yardımları sürdüreceklerini dile getirdi.

Lübnan ordusuna yönelik askeri yardımlarının devam edeceğini belirten Brown'ın, "Lübnan'ın egemenliğini ve toprak bütünlüğünü koruması için gerekli askeri desteği vereceğiz." ifadesini kullandığı kaydedildi.

- Lübnan, ABD'den en fazla askeri yardım alan 5'inci ülke

ABD, Lübnan ordusuna en fazla askeri yardım yapan ülkelerin başında yer alıyor. Son olarak 14 Ağustos'ta, Beyrut Limanı'ndaki askeri üstte gerçekleşen törende, ABD tarafından verilen, uzun menzilli silah olan 8 adet M2 Bradley askeri personel taşıma aracı, 10 cephane taşıma aracı ve çok sayıda mühimmat, Lübnanlı yetkililere teslim edildi.

Törende konuşan ABD'nin Beyrut Büyükelçisi Elizabeth Richard, ABD'den önümüzdeki aylarda aynı yardım paketi kapsamında gelecek askeri yardımlar ile toplam yardımın 100 milyon doları geçeceğini belirtti.

İsrail'de yayımlanan Haaretz gazetesinde geçen sene yer alan bir habere göre, İsrailli bir askeri yetkili, ABD tarafından Lübnan ordusuna verilen silahları, Hizbullah örgütünün Suriye'de kullandığını ispatlayan delilleri ABD yönetimine sunduklarını söylemişti.

Kaynak: AA