Başbakan Yardımcısı Çavuşoğlu Canlı Yayına Katıldı

Çavuşoğlu: (1) '(Almanya'daki seçimler) Türkiye'nin terörist olarak gördüğü, asla tasvip etmediği olayların müsebbibi olarak gördüğü, örgüt üyesi olarak gördüğü bu kimselerin Almanya'da barındırılması, kollanması, muhafaza edilmesi görülüyor ki Alman vatandaşları nezdinde de karşılık bulmadı, hatta bunun cezası, faturası, seçimlerde iktidar partisi olan Angela Merkel ile Schulz'a kesilmiş oldu' 'Almanya'da son bir yıl içerisinde ırkçılıktan kaynaklanan 392 hadise yaşanmış ve 18'i bunların yaralamalı olmuş. Dolayısıyla Almanya'nın gittiği nokta iyi bir nokta değil ama bu aşamaya getirenler de maalesef siyasi aktörler olmuştur' 'Bu süreç aynı zamanda Avrupa Birliğini de zehirleyen bir süreç. Bu yaklaşımlar, ırkçılık, nefret ve radikal yaklaşımlar, Türkiye ile AB ilişkilerini zehirleyen bir süreç olarak karşımızda duruyor'

Başbakan Yardımcısı Hakan Çavuşoğlu, Almanya'daki seçimlerle ilgili, "Türkiye'nin terörist olarak gördüğü, asla tasvip etmediği olayların müsebbibi olarak gördüğü, örgüt üyesi olarak gördüğü bu kimselerin Almanya'da barındırılması, kollanması, muhafaza edilmesi görülüyor ki Alman vatandaşları nezdinde de karşılık bulmadı, hatta bunun cezası, faturası, seçimlerde iktidar partisi olan Angela Merkel ile Schulz'a kesilmiş oldu." dedi.

Çavuşoğlu, Fatih Sultan Mehmet Vakıf Üniversitesi yerleşkesi içinde kalan Yenikapı Mevlevihanesi'nde TRT Haber'in canlı yayınına katıldı.

Mevlevihanede 20. yüzyılda üç büyük yangın yaşandığını, tarihi mekanın 2009 yılında çok kapsamlı bir restorasyon gördüğünü anlatan Çavuşoğlu, buranın bir üniversite yerleşkesinde bulunmasının da önemli olduğunu kaydetti.

Vakıflar Genel Müdürlüğü'nün Türkiye ve yurt dışında önemli faaliyetleri olduğuna değinen Çavuşoğlu, kurumun 14 yılda 4 bin 500 vakıf eserini ihya ettiğini ve aslına uygun şekilde kullanıma hazır hale getirdiğini ifade etti. Genel Müdürlüğün 5 bin ihtiyaç sahibi aileye muhtaçlık aylığı verdiğini belirten Çavuşoğlu, ayrıca 15 bine yakın öğrenciyi burslarla desteklediğini bildirdi.

Yapacakları yasal değişikliklerle yurt dışında yaşayan vatandaş, soydaş ve akrabalara da ulaşmayı hedeflediklerini vurgulayan Çavuşoğlu, "Vakıf medeniyetinin mensupları olduğumuz tanımı bugün itibarıyla yerine oturmuş durumda. Bundan sonra daha da iyisi olacak." dedi.

- Almanya'daki seçimler

Almanya'da gerçekleştirilen seçimlerle ilgili soru üzerine Hakan Çavuşoğlu, batı dünyasının seçimlerin sonuçlarını iyi değerlendirmesi gerektiğini söyledi.

Çavuşoğlu, Almanya'da Merkel, Schulz ve Yeşiller'in seçim kampanyalarını Türkiye karşıtlığı üzerine kurduklarını, ancak bu propagandaların oy kazandırmak yerine kaybettirdiğini hatırlatarak, şöyle konuştu:

"Ne oldu? İkinci Dünya Savaşı'ndan sonra hiçbir şekilde Alman Parlamentosu'nda karşılık bulamamış, görev alamamış, seçilememiş bir parti olan, aşırı milliyetçilik, İslamofobi üzerine politikalarını oturtan Almanya İçin Alternatif Partisi, Meclis'e girmiş oldu, 90'ın üzerinde milletvekiliyle bunu başardı ve üçüncü parti oldu. Almanya'da seçim çalışmaları ve propaganda süresince yapılan bu değerlendirmeler esasen ne Merkel'e ne onun ortağı olan Schulz'a hiçbir şey kazandırmadı. Sayın Cumhurbaşkanımızın da ifade etmiş olduğu gibi, burada Almanya seçimleri, çok büyük bir derstir. Şu bir gerçek olarak ortaya çıktı ki Türkiye düşmanlığı üzerinden yapılacak seçim çalışmalarının bu partilere kazandırmayacağını çok net bir şekilde gördük. Ne oldu? Sanal korkuları bu partiler meşrulaştırmış oldular ve bu partileri taklit olarak gören seçmen de bu defa bunların esasları olan aşırı milliyetçi ve radikal partilere yönelmiş oldu."

Almanya'da seçmenin merkezden taşraya kaydığını ve bunun kutuplaşma meydana getirdiğini belirten Çavuşoğlu, ileriki dönemde Almanya'da görev alan siyasilerin bunun üzerinde düşünmesi gerektiğini vurguladı.

Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın vatandaşlarıyla buluşmasına engel olmanın, oradaki partilere ne kazandıracağını ve Alman vatandaşları nezdindeki karşılığının ne olduğunu soran Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Bir Alman vatandaşı olarak düşünmeye kalkarsak, bugün Merkel hükümeti binlerce dosyamıza rağmen, terör örgütü mensuplarını, teröristleri maalesef Türkiye'ye iade etmemekte direniyor. Aynı şekilde Türkiye'de adeta bu ülkenin bağrına hançer saplamaya kalkan, topunu, tankını, tüfeğini, uçağını milletin üzerine yönelten teröristleri aynı şekilde koruma ve muhafaza altına almaya çalışıyor. Bir Alman olarak şöyle düşünebilirsiniz: Türkiye'nin kendisine fayda gelmeyen bir askerden, bir hakimden Almanya nasıl bir fayda temin edebilir? Almanlar böyle düşündü. Türkiye'nin terörist olarak gördüğü, asla tasvip etmediği olayların müsebbibi olarak gördüğü, örgüt üyesi olarak gördüğü bu kimselerin Almanya'da barındırılması, kollanması, muhafaza edilmesi görülüyor ki Alman vatandaşları nezdinde de karşılık bulmadı, hatta bunun cezası, faturası, seçimlerde iktidar partisi olan Angela Merkel ile Schulz'a kesilmiş oldu."

- "Aşırı tavırlara iyilikle karşılık verin"

Çavuşoğlu, insanlık ailesi olarak herkesin birbirine saygı duymak, birbirinin değerlerine, inançlarına hoşgörülü davranmak durumunda olduğunu kaydetti.

Almanya'da meclise giren Almanya İçin Alternatif Partisi'nin 3 yıl önce kurulduğunu ve girdiği ilk seçimde barajı aşamadığını hatırlatan Çavuşoğlu, bu seçimlerde ise yüzde 13,6'lık oy oranıyla üçüncü parti olduğunu bildirdi. Bu partinin radikallikten, aşırıcılıktan beslendiğinin altını çizen Çavuşoğlu, oy oranlarındaki bu yükselişin merkez partilerin tutumundan kaynaklandığını dile getirdi.

Yurt dışında yaşayan soydaşlardan bu aşırı tavırlara iyilikle karşılık vermelerini isteyen Çavuşoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Oradaki vatandaşlarımızın bu süreçte yaşadıkları sıkıntılar da oldu. Özellikle sağlık alanında, istihdamda ve kamu kurumlarında karşı karşıya kaldıkları sorunlar oldu. Almanya'da son bir yıl içerisinde ırkçılıktan kaynaklanan 392 hadise yaşanmış ve 18'i bunların yaralamalı olmuş. Dolayısıyla Almanya'nın gittiği nokta iyi bir nokta değil ama bu aşamaya getirenler de maalesef siyasi aktörler olmuştur."

Çavuşoğlu, Almanya'daki Türk seçmenlerin yoğun bulunduğu yerlerde oy hareketi yaşandığını, soydaşların bazı siyasi partilere tepki verdiğini kaydetti. Berlin'de birinci parti olan Yeşiller Partisi'nin oy oranının yüzde 13 civarında düştüğünü vurgulayan Çavuşoğlu, "Dolayısıyla oradaki vatandaşlarımız da yaşanan olaylar nedeniyle tepkisini ortaya koymaktan çekinmemiş oldu." dedi.

Türkiye'nin mülteci akımları için bir tampon bölge olduğunun da altını çizen Çavuşoğlu, "Bu süreç aynı zamanda Avrupa Birliğini de zehirleyen bir süreç. Bu yaklaşımlar, ırkçılık, nefret ve radikal yaklaşımlar, Türkiye ile AB ilişkilerini zehirleyen bir süreç olarak karşımızda duruyor. İnşallah önümüzdeki süreçte aklıselim galip gelir." ifadesini kullandı.

(Sürecek)

Kaynak: AA