Almanya'da koalisyon krizi çıktı

Almanya Federal Başbakanlık Başmüsteşarı Peter Altmaier koalisyon hükümeti kurma görüşmelerinin önümüzdeki yıla kadar sürebileceğini söyledi.

Almanya'da koalisyon krizi çıktı
Hristiyan Birlik partileri (CDU/CSU) ile Yeşiller ve Hür Demokrat Parti (FDP) arasında üçlü koalisyon kurulmasının kolay olmayacağı sondaj niteliğindeki görüşmelerden önce belli olmuştu.

Yeşiller ile FDP arasında olduğu kadar kardeş partiler CDU ve CSU arasında da önemli görüş ayrılıkları bulunuyor.

HRİSTİYAN BİRLİK PARTİLERİNDE ANLAŞMAZLIK YAŞANIYOR

Peter Altmaier muhtemel koalisyon ortaklarını görüşmelerden önce kırmızı çizgiler çekmemeleri hususunda uyararak bütün partilere 'peşin koalisyon pazarlıkları yapılmaması' uyarısında bulundu.

CSU Genel Başkanı ve Bavyera Eyalet Başbakanı Horst Seehofer'in 'siyasi yelpazenin sağ kanadında boşluk bırakılmaması' şeklindeki sözlerine karşı çıkan Başbakanlık Başmüsteşarı Altmaier 'ortak seçim programlarının esas olduğunu ve bu programın geniş kesimlerle, unutulduklarını hissedenlere de hitap ettiğini' söyledi.

CSU 24 Eylül genel seçimlerinin yüzde olarak en fazla oy kaybeden partisi olmuştu. Seehofer göçmen kabulüne üst sınır getirilmesini talep etmiş, CDU Genel Başkanı Angela Merkel ile seçim kampanyası sırasında üst sınırın söz konusu olamayacağını söylemişti.

KOALİSYON PAZARLIĞI

Yeşiller partisinin meclis grup başkanı Anton Hofreiter Birlik partilerine uzlaşmaları için çağrıda bulundu. Partisinin üst sınırı reddettiğini hatırlatan Hofreiter Birlik partilerinin uzlaşabilmek için zamana ihtiyaçları olduğunu söyledi. Schleswig-Holstein eyaletindeki üçlü koalisyon hükümetinin başbakanı Daniel Günter Birlik partileri kanadının koalisyon pazarlığında ağırlığını kullanabilmesi için aralarında anlaşmaları gerektiğini belirtti.

MERKEL İYİMSER YAKLAŞIYOR


Başbakan Angela Merkel de, 'Noel yortusuna kadar sağlam bir hükümet kurulabileceğine inanıyor musunuz?' sorusunu 'Ben her zaman iyimserimdir” sözleriyle yanıtladı.