'1,5 Adana' Yine Şampiyon

Çukurova Üniversitesi öğrencileri tarafından 2013'te dizayn edilen, daha önce katıldığı 4 TÜBİTAK yarışmasından 4 ödülle dönen '1,5 Adana' isimli iki kişilik elektrikli otomobil, 'Shell Ecomarathon Türkiye' yarışmasında rakiplerini geride bırakarak birinci oldu.

Çukurova Üniversitesi (ÇÜ) Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği ve Elektrik-Elektronik Mühendisliği Bölümü öğrencileri tarafından 2013'te dizayn edilen, daha önce katıldığı 4 TÜBİTAK yarışmasından 4 ödülle dönen, 1 liralık enerjiyle yaklaşık 150 kilometre yol alabilen "1,5 Adana" isimli iki kişilik elektrikli otomobil, 5 farklı ülkeden 23 takımın katıldığı "Shell Eco-marathon Türkiye" araç yarışmasında birinci oldu.

Üniversiteden yapılan açıklamada, 1,5 Adana isimli elektrikli otomobilin Shell Türkiye, Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) ve Uludağ Otomotiv Endüstrisi İhracatçıları Birliği (OİB) iş birliğiyle 22-24 Eylül tarihlerinde düzenlenen yarışmaya katıldığı belirtildi.

ÇÜ Mühendislik-Mimarlık Fakültesi Makine Mühendisliği Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Hüseyin Akıllı danışmanlığında katılan Çukurova Elektromobil takımının kendi tasarladığı ve ürettiği 1,5 Adana isimli elektrikli aracın şehir konsepti kategorisinde elektrikle çalışan araçlar arasında 1 kWh elektrik enerjisiyle 107,66 km yol katederek birinci olmayı başardığı kaydedildi.

Akıllı, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, disiplinlerarası ekip anlayışıyla teorik bilginin yanı sıra mühendislik uygulamalarını da ortaya koyarak aracın mekanik tasarımı, gövdesi, şasisiyle motor sürücüsü, batarya yönetim sistemi, telemetri gibi elektrik sistemleri ve elektronik donatılarının yerli ve takıma özgü olarak tasarlandığını ifade etti.

Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana ekibinin bundan sonraki hedefinin uluslararası düzeyde ülkemizi başarıyla temsil etmek ve dünya çapında şampiyonluklar yaşamak olduğunu ifade eden Akıllı, takımın 5 kişilik yüzde 100 yerli elektrikli bir araç yapmak için çalışmalar başalattığını belirtti.

Çukurova Üniversitesi 1,5 Adana’nın takım kaptanı Oğuzhan Ertaş da yarışmada başarı elde eden takımlarının önümüzdeki yıl Londra'da düzenlenecek Shell Eco-marathon Avrupa'ya katılım hakkı elde ettiğini ifade etti.

Avrupa'nın yaklaşık 30 ülkesinden gelen takımlarla yarışacaklarını belirten Ertaş, 2017 yılında hem TÜBİTAK hem de Shell yarışlarında şampiyon olduklarını, güçlü bir sponsor desteği buldukları takdirde hedeflerinin 2018 Shell Eco-marathon Avrupa Yarışması’nda da şampiyon olup Türkiye'yi en iyi şekilde temsil etmek olduğunu kaydetti.

1,5 Adana isimli elektrikli otomobil, ilk defa 2014 yılında TÜBİTAK Alternatif Enerjili Araç yarışmasında Kurul Özel Ödülü, 2015 yılında TÜBİTAK Tanıtım ve Yaygınlaştırma Ödülü, 2016'da TÜBİTAK Tasarım ödülü ve 2017 yılında TÜBİTAK şampiyonluğunu kazandığı hatırlatıldı.

Kaynak: AA