Üniversite Sınavı Sistemindeki Değişiklik

Eğitim-Bir-Sen Kütahya 1 Nolu Şube Başkanı Fatih Köse, "İki aşamalı olan sınavı tek aşamaya indirmek ve sadece temel matematik ve Türkçeyi esas almak, ortaöğretim ve yükseköğretimin mevcut sorunlarını çözmekten uzaktır." dedi.

Köse, gazetecilere yaptığı açıklamada, üniversite giriş sistemindeki kalıcılık, süreklilik ve istikrar toplumun haklı beklentisi olduğunu, toplumun bu konudaki hassasiyeti dikkate alındığında mutlaka bir değişiklik yapılacaksa ilgili paydaşlardan görüş alınarak, ihtiyaçlara cevap verecek bir sistemin demokratik teamülleri hayata geçirerek inşa edilmesi gerektiğini söyledi.

Her yıl 2 milyondan fazla aday ve ailelerinin bu durumdan etkilendiğini belirten Köse, şunları kaydetti:

- Model daha önce denendi

"Önerilen tek aşamalı sınav modeli, 28 Şubat sonrasında uygulanan tek aşamalı giriş sınavına birebir benzemektedir. Öyle ki, 2007’de yayınlanan Yükseköğretim Stratejisi Raporu'nda bu dönemde uygulanan tek aşamalı sınav sisteminin, zaten sorunlu olan lise eğitimini tamamen önemsizleştirdiği, öğrencileri dershanelere yönlendirdiği ve bu öğrencilerin üniversiteye oldukça hazırlıksız gelmelerine neden olduğu açıkça vurgulamıştır. Söz konusu sorunlardan dolayı, sonraki yıllarda sınav sisteminde değişimlere gidilmiştir.

- Mevcut sorunları çözmez

Dolayısıyla, böyle bir modelle, Cumhurbaşkanının ısrarla vurguladığı, okulu merkeze alma ve okul dışı kaynaklara yönelmeyi azaltma gibi hedefler kesinlikle gerçekleşmeyecek, tam tersine eğitim sistemindeki sorunlar daha da kangren haline gelecektir. İki aşamalı olan sınavı tek aşamaya indirmek ve sadece temel matematik ve Türkçeyi esas almak, ortaöğretim ve yükseköğretimin mevcut sorunlarını çözmekten uzaktır."

Kaynak: AA