Saadet Partisi Giresun'da Fındık Çıkartması Yaptı

Saadet Partisi (SP) Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu’na, Giresun’da Fındık Borsası ve Fındık Araştırma Enstitüsü’nün varlığı hakkında bilgi verilmeyince konuşmasında bunların olması gerektiğine değinerek ”Giresun’da Fındık Enstitüsü olsa daha güzel olmaz mı? Giresun’a bir fındık borsası kurulmalı” ifadesini kullandı.

Saadet Partisi Giresun'da Fındık Çıkartması Yaptı
Saadet Partisi Genel Başkanı Temel Karamollaoğlu, Giresun’da ‘Fındık Çıkartması’ adı altında düzenlediği açık hava toplantısında partililere ve vatandaşlara hitap etti. Konuşmasına Türkiye’nin bir tarım ülkesi olduğunu belirterek başlayan SP Lideri Karamollaoğlu, “Biz tarım ülkesiyiz, ziraat ülkesiyiz fındıkta aslında bu konuda bizim zirveye çıkmamız gereken konu. Ama ne yazık ki bir şaşkınlık var. Fındık konusunu işleyen, inceleyen, fındığın kalitesini yeri geldiğinde biraz daha arttırmak en azından muhafaza etmek, üretimini geliştirmek, pazarlamada daha etkili olmasını sağlayabilmek için yapılmış bir çalışmaya ne yazık ki rastlamıyoruz. Giresun’da üniversitemiz var. Bazıları diyor ki, en azından bir fındık enstitüsü olsa, fındığın üretiminden pazarlamasına kadar her konuyu alsa incelese ve bizim bu etkinliğimizin gelişmesi, gelirimizin artması, fındık üreticisinin daha zengin hale gelmesi için bize yollar gösterse, önerilerde bulunsa daha güzel olmaz mı? Ama bu düşünme gerektirir. Bizim şu anda hükümet olarak da maalesef ülke olarak da çektiğimiz en büyük sıkıntı konulara düşünerek yanaşmamamız. Genelde bir kişi karar veriyor hepimiz onun peşinden, ‘ ya hu bu iş nasıl çözülecek’ diye çare aramaya kalkıyoruz. Bu yanlış bir yaklaşım, bu doğru bir gidişat değil” dedi.

Üç bakanın katılımıyla 20 gün önce Giresun’da açılan Fındık Borsası’nın kendisine haber verilmemesi ile konuşmasına devam eden Genel Başkan Karamollaoğlu hükümete seslenerek, “Bu dünya piyasasında fındığın fiyatını Türkiye belirler, bu konuda karar vermeli, gerekli tedbirleri almalı adımları atmalıyız. Bununda başında söylediğim gibi üreticinin desteklenmesi gelir. Biz fındık fiyatını Türkiye olarak benimsemek istiyorsak, belirlemek istiyorsak burada bir uluslararası borsanın teşekkülünün sağlanması gerekir. Hamburg’da belirleniyormuş. Öğreniyoruz ki Hamburg’da borsa yok. Hamburg alış verişin yapıldığı yer, bir liman orası sadece. Fındık borsasını tüccarlar belirliyor, çikolatacılar belirliyor. Türkiye’de ise şuanda maalesef yabancı firmalar belirliyor. Fındığı alan işleyen kendi çikolata tesislerinde değerlendirenler belirliyor. Biz neden onların eline bakacağız? Neden onların eline bırakacağız? Onun için burada bir fındık borsası kurulmalı. Bu kurulduğu zaman mesel a dünya çapında bir bütün olarak ele alınır. Elbette biz olmayacak rakamlarla ortaya çıkamayız ama borsa burada olduğu zaman biz kontrol ederiz. Ne kadar çıkacak, ne kadar yükselecek biz karar veririz yani Giresunlular karar verir” şeklinde konuştu.

Konuşmanın ardından SP Genel Başkanı Karamollaoğlu ve beraberindekiler ile düzenlenecek konferans için alandan ayrıldı.
Kaynak: İHA