Osmancık Cinsi Çeltik 2 TL

Türkiye Ziraat Odaları Yönetim Kurulu Üyesi Hüseyin Darcan, yaptığı açıklamada, İpsala ilçesinde ve bölgede devam eden çeltik hasadının devam ettiğini belirtirken, Osmancık cinsi çeltiğin fiyatının 2 TL’nin üzerinde olduğunu söyledi.

Osmancık Cinsi Çeltik 2 TL


“Böyle devam ederse sıkıntısız bir harman atlatabiliriz”

Çeltikte şu ana kadar büyük sıkıntılar yaşanmadığını, bazı bölgelerde verim kaybı olduğunu belirten Darcan, “Geçen yıla göre bazı bölgelerimizde 100-150 kilogram kadar ürün kayıpları yaşandı. An itibarıyla üreticimiz fiyatlardan memnun. Osmancık cinsi çeltik 2 TL’nin üzerinde. Diğer bazı cinslerde 1.80 TL civarında. Herkes şunu bekliyor; Toprak Mahsulleri Ofisi 100 bin ton ithalat izni almıştı. Yetkililer, şu an için pirinç ithal etmek gibi bir düşünceleri olmadığını söylediler. Üretici ve fabrika işletenler TMO’nun garantörlüğünü bekliyor. Böyle devam ederse sıkıntısız bir harman atlatabiliriz” dedi.



“Şu anki fiyatlar maliyetleri karşılıyor”

Verim ortalamasının dönüm başına 700 kilogram civarında olduğunu ifade eden Darcan, “Bu verim ortalaması kötü değil. Yaptığımız maliyet hesaplarında verim ortalamasını 750 kilogram olarak koymuştuk. Şu anki fiyatlar maliyetleri karşılıyor. Fiyatı düşük olan cinslerde verim daha yüksek oluyor. Şu an için sıkıntılı bir durum yok. Fiyatların yükselip alçalması üreticinin elinde değil. Bu, spekülatörlerin elinde olan bir şey” diye konuştu.

Kaynak: İHA