Kayseri'deki 70 Sanıklı FETÖ/PDY Davası

FETÖ/PDY'ye finans sağladıkları iddiasıyla haklarında dava açılan, aralarında eski AK Parti İl Başkanı Dengiz, KTO Başkanı Hiçyılmaz ve iş adamlarının da bulunduğu 17'si tutuklu 70 sanığın yargılanmasına devam edildi Sanık Mustafa S: 'Yurt dışı gezilerinde örgütün okullarında Müslüman olan yabancı öğrencileri görünce ve onların arkasında namaz kılınca, artık ne derlerse yapar hale geldik' 'Bank Asya'ya yardım toplantılarına katıldım. 20 bin dolar yardımda bulundum. Bu toplantılarda daha sonra 'gerekirse kredi çekeceksiniz, kendi evinizi eşinize ya da çocuğunuza satacaksınız, parayı Bank Asya'ya yatıracaksınız.' dediler. 'Bu faiz değil mi?' diye sormam üzerine, 'Abilerden fetva geldi. Bu dönemde faiz suç değil.' dendi'

Kayseri'de Fetullahçı Terör Örgütü/Paralel Devlet Yapılanması (FETÖ/PDY) soruşturması kapsamında örgüte finans sağladıkları iddiasıyla haklarında dava açılan, aralarında eski AK Parti İl Başkanı Ömer Dengiz, Kayseri Ticaret Odası (KTO) Başkanı Mahmut Hiçyılmaz ile iş adamlarının da bulunduğu 17'si tutuklu 70 sanığın yargılanmasına devam edildi.

Kayseri 2. Ağır Ceza Mahkemesindeki duruşma, sanıkların çokluğu nedeniyle adliyenin konferans salonunda görüldü. Duruşmada tutuklu ve tutuksuz sanıklar ile avukatları hazır bulundu.

Duruşmada 4 tutuksuz sanık savunma yaptı. Dün savunması yarım kalan KTO Başkanı Mahmut Hiçyılmaz, 2013 yılında yapılan oda seçimlerinin ardından KTO Meclis Başkan Yardımcısı olan İ.M. ile M.K'nin, örgüt adına çalıştıklarını iddia etti.

KTO'da 2013 öncesi paralel devlet yapılanmasına tanık olduklarını, özellikle İ.M'nin, kendisine sürekli engeller çıkardığını belirten Hiçyılmaz, bunların amaçlarının odayı ele geçirerek kendi emelleri doğrultusunda kulllanmak olduğunu öne sürdü.

Hiçyılmaz, 17-25 Aralık'tan önce odada bu örgütün farkında olduklarını fakat örgütün o dönem çok güçlü olduğu için taraftar bulamayacakları düşüncesiyle dışarıya yansıtmadıklarını, sonrasında da bunları KTO'dan temizlediklerini kaydetti.

Sanıklardan Hüseyin C. de 2010 yılında tamamen dini hassasiyetle bu örgütün dini sohbetlerine gitmeye başladığını belirterek, örgüte bağlı kurumların tanıtıldığı, ardından da bayrak ve Kur'an-ı Kerim verilerek mütevelli heyetine üye olarak alındığını anlattı.

Sonrasında daha önce mütevelli olan bir gruba katıldığını aktaran Hüseyin C, "FETÖ'nün kasetlerini dinlerdik. Gruba Abdulkadir Çiftçi isimli imam gelirdi. Mütevelli grubunda herkesin ayrı bir görevi vardı. Parayı maliyeciler dediğimiz kişiler toplardı." dedi.

Mütevelli heyetinin pazartesi ve salı toplandığını, oturmaların perşembe ya da cuma günleri yapıldığını aktaran Hüseyin C, Kayseri'de her bölgenin ayrı mütevelli heyeti grubu olduğunu kaydetti.

2015'in ortalarına kadar mütevelli heyeti oturmalarının devam ettiğini belirten Hüseyin C, öğrenci evlerinin kirası için aylık 500 lira, ayrıca 2015 yılında da 10 bin lira yardımda bulunduğunu söyledi.

2013 yılında örgütün desteğiyle KTO yönetimine seçildiğini ifade eden Hüseyin C, bu tarihte yapılan oda seçimlerinde başkan seçilen Hiçyılmaz'a örgütün destekte bulunduğunu öne sürdü. Hüseyin C, oturmaların birinde sohbet hocasının, "Biz artık Mahmut Hiçyılmaz'ı destekliyoruz. O kaybederse biz de kaybetmiş oluruz." dediğini iddia etti.

Oturma grubunda 17-25 Aralık öncesi MÜSİAD Kayseri Şube Başkanı N.O'nun da yer aldığını anlatan Hüseyin C, bu tarihten sonra kendisinin ayrıldığını ve hatta kendilerine de bırakmaları konusunda telkinlerde bulunduğunu söyledi.

30 Aralık 2013'te İ.M'nin davetiyle Aliye Boydak Koleji'nde yapılan Bank Asya'ya yardım toplantısına katıldığını dile getiren Hüseyin C, "Toplantının içeriğini bilmiyordum. Yahya Karadeniz isimli hoca duygulu, manevi bir konuşma yaptı. Konuşmadan sonra insanın her şeyini veresi geliyordu." dedi.

Battalgazi Eğitim Kurumlarında yönetim kurulunda bulunduğu dönemde, yönetim kurulu tarafından Bank Asya'ya destek için 4,5 trilyon lira çekildiğini anlatan Hüseyin C, bu durumdan daha sonra imza attığında haberder olduğunu ve içeride bulunduğu dönemde de kendisine haciz geldiğini kaydetti.

Hüseyin C, Alpaslan hoca isimli kişinin daveti üzerine dönemin Zaman gazetesi yazarı Hekimoğlu İsmail'in konuşmacı olarak katıldığı bir toplantıya gittiğini dile getirerek, "Motivasyon toplantısıydı, örgüt yavaş yavaş dağılıyordu. Bu nedenle yapıldı. Çok kalabalıktı. 2 bin-2 bin 500 kişi vardı. K.B. isimli gazetecinin toplantıya geldiğini gördüm. Çok fazla durmadım." diye konuştu.

Sanık Nurettin O. da Kayseri Sanayi Odası eski meclis başkanı olduğunu söyledi. 2010 yılında Melikşah Üniversitesi mütevelli heyeti üyeliğine seçildiğini, toplantılara gelen örgütün il imamı Sıtkı Baş ile tanıştığını ve bu kişi kaçtıktan sonra yerine Konya'dan Mustafa isimli birinin geldiğini anlattı.

Sanık Mustafa S. ise örgütün imamı olmadığını, mütevelli heyetinde yer aldığını ve toplantılarına katıldığını belirtti. Örgüte himmet ve kurban yardımında bulunduğunu kaydeden Mustafa S, şunları söyledi:

"Yurt dışı gezilerinde örgütün okullarında Müslüman olan yabancı öğrencileri görünce ve onların arkasında namaz kılınca, artık ne derlerse yapar hale geldik. 2010 yılından itibaren aidat olarak aylık 500 lira, 2015'in sonuna gelince de aylık 2 bin lira vermeye çalıştım. Bank Asya'ya yardım toplantılarına katıldım. 20 bin dolar yardımda bulundum. Bu toplantılarda daha sonra 'gerekirse kredi çekeceksiniz, kendi evinizi eşinize ya da çocuğunuza satacaksınız, parayı Bank Asya'ya yatıracaksınız.' dediler. 'Bu faiz değil mi?' diye sormam üzerine ise 'Abilerden fetva geldi. Bu dönemde faiz suç değil.' dendi. Bunun üzerine ben de paramı çektim."

Duruşmaya ara verildi.

Kaynak: AA