Katar İle Bazı Arap Ülkeleri Arasındaki Kriz

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Karadaği:'Müslüman alimler adına Hadimül Haremeyni Şerifeyn'e (Suudi Arabistan Kralı Selman), diyalog ilkelerine uymaları çağrısında bulunuyorum. Çünkü değişmezlerin dışında olan her şey konuşulabilir'

Dünya Müslüman Alimler Birliği Genel Sekreteri Dr. Ali Muhyiddin el-Karadaği, Suudi Arabistan Kralı Selman bin Abdülaziz'e Körfez krizinin çözümü için diyalog çağrısında bulundu.

Katar'daki Doha Uluslararası Dinlerarası Diyalog Merkezi tarafından düzenlenen "Krizlerin Çözümünde Diyaloğun Rolü - Abluka Krizi Örneği" temalı sempozyumda konuşan Karadaği, "Müslüman alimler adına Hadimül Haremeyn-i Şerifeyn'e (Suudi Arabistan Kralı Selman), diyalog ilkelerine uymaları çağrısında bulunuyorum. Çünkü değişmezlerin dışında olan her şey konuşulabilir." dedi.

Katar'a abluka uygulayan Arap ülkelerinin düşmanlarla görüştüklerini ancak Katarlı kardeşleri ile masaya oturmayı reddettiklerini söyleyen Karadaği, sıla-i rahim geleneğine de zarar veren söz konusu ablukayla 11 büyük günah işlendiğine vurgu yaptı.

Karadaği, taraflar arasında sorunun derinleştirilmemesi gerektiğini söyledi.

Doha Uluslararası Dinlerarası Diyalog Merkezi Yönetim Kurulu Başkanı İbrahim Salih en-Nuaymi ise eski Katar Emiri Hamed bin Halife Al Sani'nin diyalogdan yana yaklaşımlarından övgüyle söz ederek, halihazırdaki Emir Temim bin Hamed Al Sani'nin de aynı yolda ilerlediğini ifade etti.

Katar'ın diyalog yoluyla nice başarılara imza attığını dile getiren Nuaymi, Doha yönetimi tarafından Sudan'ın Darfur meselesi ve Lübnan krizi gibi ciddi konuları ele alan bölgesel ve uluslararası kongreler düzenlendiğini hatırlattı.

Nuaymi, krizin Körfez ülkeleri arasında çözülmesi gerektiğinin altını çizdi.

Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Bahreyn ve Mısır yönetimlerinin 5 Haziran'da Katar ile tüm diplomatik ilişkilerini kesmelerinin ardından Körfez'de kriz patlak vermişti. Katar'a ambargo uygulayan 4 ülke, ilişkilerin düzeltilmesi için Doha yönetimine 13 maddelik talep listesi sunmuş, Katar ise uluslararası hukuka aykırı hiçbir talebin kabul edilmeyeceğini açıklamıştı.
Kaynak: AA