İstanbul'da Okullar Güven Altında

İstanbul Emniyet Müdürlüğü'nce il genelinde eğitimin huzur ve güven içinde devamının sağlanması amacıyla hazırlanan İstanbul Güvenli Eğitim Projesi kapsamında, Türkiye'de ilk defa hayata geçirilen Mobil Okul Timleri, görevlerini başarıyla sürdürüyor Mobil Okul Timleri'nde görev yapan Şehiriçi Trafik Denetleme, Önleyici Hizmetler, Toplum Destekli Polislik ve Çocuk şubeleri ile ilçe emniyet müdürlüklerine bağlı personelden oluşan 190 ekipteki 491 polis, 39 ilçede yer alan okulların önlerinde ve çevrelerinde 24 saat aralıksız çalışıyor Mobil Okul Timleri'nin çalışmaları sonucunda 12 bin 457 kişinin kimlik sorgulaması yapılırken, 2 bin 654 servis aracı ile bin 229 ticari ve özel araç ve yaklaşık bin iş yeri denetlendi.

ARİF YAKICI - İstanbul Emniyet Müdürlüğü tarafından eğitimin huzur ve güven içinde devamının sağlanması amacıyla hazırlanan İstanbul Güvenli Eğitim Projesi (İSGEP) kapsamında Türkiye’de ilk defa hayata geçirilen Mobil Okul Timleri'ne (MOT) bağlı 190 ekipteki 491 polis, 39 ilçede yer alan okulların önlerinde ve çevrelerinde çalışmalarını başarıyla sürdürüyor.

İstanbul Emniyet Müdürü Mustafa Çalışkan'ın talimatıyla başlatılan çalışma kapsamında, kentte asayiş açısından riskli okullar ve çevrelerinde güvenli eğitim ortamının sağlanması amacıyla okul güvenlik tedbirlerinin daha etkin ve verimli sağlanabilmesi için İSGEP hazırlandı.

Çocukların okullarına güven içinde gidip gelmelerini, eğitim güvenliğini tehdit eden faktörlerin ortadan kaldırılmasını, öğrencilerin huzur ve güven içinde eğitim-öğretimlerine devam etmesini amaçlayan proje çerçevesinde, ilçelerde özel ekipler kurularak, okul ile çevrelerinde sürekli ve etkin bir denetim, kontrol mekanizması oluşturuldu.

Mobil Okul Timleri'nde görev yapan Şehiriçi Trafik Denetleme, Önleyici Hizmetler, Toplum Destekli Polislik ve Çocuk şubeleri ile ilçe emniyet müdürlüklerine bağlı personelden oluşan 190 ekipteki 491 polis, 39 ilçede yer alan öncelikle birinci risk derecesindeki okullardan başlamak suretiyle tüm okullarda görevlendirildi.

Timlerde görevli personel, okul servis araçlarının plaka bilgilerini, servis şoförleri, hostesleri, kantinlerde ve okul içinde çalışan sözleşmeli kişilerin kimlik bilgilerini, telefon numaralarını, öğrenci güvenliği açısından gerektiğinde değerlendirme yapmak, okul idareleriyle paylaşmak, acil bir durum meydana geldiğinde kullanmak için temin etti.

Mobil timler, okullar ve çevrelerinde, eğitim güvenliğini tehdit eden her türlü şahıs, illegal yapıyla mücadele ederken, metruk binaların kontrolü, uyuşturucu madde ticareti ve kullanımı, umuma açık iş yerlerinin denetimi konularında yapılacak adli işlemleri gerçekleştirmeye başladı.

İstanbul'daki okullar ve çevresinde asayiş ve terör olayları ile uyuşturucu gibi diğer suçların meydana gelmesinde "caydırıcılık" rolü üstlenen Mobil Okul Timleri, okulların emniyetinin sağlanmasında okul yönetimlerince alınan güvenlik tedbirlerini yeniden gözden geçirirken alınabilecek ekstra tedbirlerle ilgili okul yöneticilerine güvenlik danışmanlığı veriyor.

- 12 bin 457 kişinin kimlik sorgulaması yapıldı

Ayrıca suç işlemeyi alışkanlık haline getiren ve okul güvenliğini olumsuz etkileyen öğrenciler hakkında gerekli çalışmaların yapılabilmesi için Milli Eğitim Müdürlüğü, Aile ve Sosyal Politikalar İl Müdürlüğü gibi kurum ve kuruluşlara bildirimde bulunacak olan Mobil Okul Timleri, muhtemel suçların önlenmesi için okul yönetimleri, okul aile birlikleri, rehber öğretmenler ile iş birliği içinde çalışma yapmaya başladı.

Mobil Okul Timleri'nin çalışmaları afiş ve broşürlerle vatandaşlara tanıtılırken, vatandaşların okullarla ilgili güvenlik beklentisinin karşılanması ve dolayısıyla çocuklarını okullara daha huzurlu bir şekilde göndermeleri sağlandı.

Mobil timlerde görev yapan Şehiriçi Trafik Denetleme, Önleyici Hizmetler, Toplum Destekli Polislik ve Çocuk şubeleri ile ilçe emniyet müdürlüklerine bağlı personelden oluşan 190 ekipteki 491 polisin, 39 ilçede yer alan okulların önlerinde ve çevrelerindeki çalışmaları sonucunda 12 bin 457 kişinin kimlik sorgulaması gerçekleştildi. Ekipler, 2 bin 654 servis aracı ile bin 229 ticari ve özel aracın ve yaklaşık bin iş yerinin de denetimini yaptı.
Kaynak: AA