İSO Enerji Verimliliği Ödülleri Sahiplerini Buldu

İSO Yönetim Kurulu Başkanı Bahçıvan: 'Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği ile ihalelerdeki yerli üretim şartı, sanayimize ve istihdama katkı yapacak' 'Enerjide makine ve ekipmanların ülkemizde üretilmesi, yani bir enerji endüstrisi oluşturulmasında eksiğimiz var'.

İstanbul Sanayi Odası'nın (İSO), enerjiyi verimli kullanarak sürdürülebilir kalkınmaya katkı sağlayan firmaları teşvik amacıyla düzenlediği "Enerji Verimliliği Ödülleri" sahiplerini buldu.

İSO'da düzenlenen Enerji Verimliliği Ödül Töreni, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak ve İSO Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan'ın katılımıyla gerçekleştirildi.

Büyük ölçekli işletmeler kategorisinde birinciliğe "Kurumsal Enerji Hareketiyle Sıfır Kayıp Yolculuğu" projesiyle Besler Gıda ve Kimya Sanayi ve Ticaret AŞ layık görüldü. Besler Gıda ve Kimya’nın birinci olduğu proje ile enerjide toplam tasarruf oranı yüzde 10,66 olurken, yıllık kazanç 2 milyon 300 bin lira ve yıllık karbon azalımı miktarı ise 5 bin 317 ton/yıl olarak gerçekleşti.

İkinciliği "Güneş Enerjisinin Üretim Proseslerinde Doğrudan Kullanımı-SolarDRY" projesi ile Tofaş Türk Otomobil Fabrikası, üçüncülüğü ise "LNG ile Çalışan Sistemin LFG Çöp Gazı Yakıt Beslemeli Kazan Sistemine Çevrimi" projesiyle İstaç İstanbul Çevre Yönetimi Sanayi ve Ticaret aldı. Törende 5 kategoride toplam 13 firmaya ödül verildi.

- "Yerli üretim sanayiye ve istihdama katkı yapacak"

Erdal Bahçıvan, İSO olarak yerli kaynakların kullanımının artırılması konusunda büyük çaba içerisinde olduklarını ifade ederek, nükleer enerji konusunda Ekonomi Bakanlığı'nın desteğiyle Ar-Ge projesi başlattıklarını bildirdi.

Söz konusu projeyle nükleer enerji alanında üretim ve ihracat yapacak duruma gelmeleri için 23 sanayiciye destek olduklarını aktaran Bahçıvan, şunları kaydetti:

"Benzer bir Ar-Ge projesini rüzgar enerjisi alanında yapmak istiyoruz. Firmalarımızın taleplerini topladığımız şu günlerde görüyoruz ki yoğun bir ilgi var. Bu konuya ilgi olmasının önemli nedenlerinden biri de hükümetimizin enerji alanındaki yeni uygulaması olan kısaca YEKA dediğimiz Yenilenebilir Enerji Kaynak Alanları Yönetmeliği’dir. İşin bizi heyecanlandıran kısmı ise biner megavatlık bu ihalelerdeki yerli üretim şartıdır. Sonraki zamanlarda daha da artmak üzere, güneşte yüzde 60, rüzgarda yüzde 65 olan yerlilik oranı ve yüzde 80 yerli mühendis çalıştırma şartının bulunduğu ihalelerin sanayimize ve istihdama katkı yapacağı aşikardır."

Bahçıvan, Türkiye’nin enerjide dışa bağımlılığını azaltacak en önemli konulardan birinin Milli Enerji ve Maden Politikası'nın temel eksenleri arasındaki yerlileştirme olduğunu belirterek, "Bu bağlamda, enerjiye yönelik makine ve ekipmanların ülkemizde üretilmesi, yani bir enerji endüstrisi oluşturulması konusunda eksiğimiz var. Özellikle elektrik santrallerinde kullanılan türbin ve jeneratör gibi mekanik ve elektrik aksamlarının ülkemizde üretimi ya yoktur ya da çok sınırlı." diye konuştu.
Kaynak: AA