'İdlib Çatışmasızlık Bölgesi'ne Saldırılar

Suriye'nin Türkiye sınırındaki 'İdlib çatışmasızlık bölgesi'ne yoğun saldırılar sürüyor Gece saatlerinden beri devam eden hava saldırılarında en az 13 sivil hayatını kaybetti.

Suriye'de muhaliflerin kontrolündeki "İdlib çatışmasızlık bölgesi"ne düzenlenen hava saldırılarında en az 13 sivil öldü.

Gece saatlerinden bu yana İdlib'in güneyindeki Cisr eş-Şuğur bölgesi, Han Şeyhun ilçesi, Ebu Zuhur ve Temeniye beldeleri, Şeyh Süleyman, Mazule, Balia ve Bizit köyleri ile Hamo mezrası hedef alındı.

Mazule, Bizit ve Hamo'ya yönelik saldırılarda aralarında kadın ve çocukların da bulunduğu en az 13 sivil hayatını kaybetti.

Han Şeyhun ilçe merkezine düzenlenen saldırıda geçen günlerde vurulan Rahme Hastanesi'nin acil servis binası hedef alındı. Merkez tamamen kullanılmaz hale geldi.

İdlib'e 19 Eylül'den bu yana Rusya ve Beşşar Esed rejimin düzenlediği hava saldırılarında en az 83 sivil hayatını kaybetti.

Saldırı altındaki bölge, 14-15 Eylül'deki 6. Astana Toplantısı'nda, Türkiye, Rusya ve İran tarafından İdlib çatışmasızlık bölgesi içine dahil edilmişti.

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, dün katıldığı bir canlı yayında, "Son günlerde Rusların (Suriye'nin) İdlib bölgesinde bombalama yaptığını görüyoruz. Burada tabii terör grupları da var. Terör gruplarına karşı tabii ki müsamaha gösterilmemesi gerekiyor ama görüyoruz ki çok sayıda sivil ve ılımlı muhalif de öldürüldü. Burada dikkatli olmamız gerekiyor. Burada sivillere yönelik bir saldırı olursa ateşkesin ihlalidir ve Astana anlaşmasının da bozulması anlamına gelir." ifadelerini kullanmıştı.

ABD Dışişleri Bakanlığından cuma günü yapılan yazılı açıklamada da İdlib'e düzenlenen saldırıların, Esed rejimi ve müttefiki Rusya'nın saldırı biçimine uyduğu belirtilmişti.
Kaynak: AA